Societat 09/01/2019

L'Imedea desenvolupa un sistema per amidar peixos amb intel·ligència artificial

L'obtenció massiva de dades sobre la grandària de les captures pot ajudar a millorar la gestió pesquera i assegurar la sostenibilitat de l'activitat

Ara Balears
2 min
Els ansiolítics als rius alteren els peixos

PalmaEl grup d'Ecologia de Peixos de l'Institut d'Estudis Mediterranis (CSIC-UIB) ha desenvolupat un sistema basat en l'anomenat "aprenentatge profund", que aplica intel·ligència artificial per a l'obtenció massiva de dades sobre la grandària de les captures i que pot ajudar a millorar la gestió pesquera, segons han informat en un comunicat.

Aquesta fórmula, segons expliquen, ja és àmpliament utilitzada en múltiples aspectes del nostre dia a dia, com és el reconeixement facial en càmeres de vigilància.

D'aquesta manera, gràcies a aquest sistema, la detecció i classificació d'objectes en imatges de manera no supervisada es fa molt més ràpidament i eficient, la qual cosa suposa una revolució quantitativa i qualitativa en el tractament de la informació relacionada amb imatges.

Al llarg de l'any 2018, el grup ha desenvolupat el projecte 'que forma part del programa Plenamar, finançat per la Fundació Biodiversitat. Aquest projecte aplica els darrers avanços tecnològics amb l'objectiu de poder estimar la longitud total dels lluços a partir de fotografies de caixes de peix, tal com són desembarcades pels mateixos pescadors. La mida del peix capturat és una de les variables clau per poder predir l'abundància del lluç en el futur i, per tant, assegurar la sostenibilitat de l'activitat pesquera de les Balears.

Fins ara, la mida es mesurava manualment a partir d'una petita mostra dels peixos capturats. El tractament d'imatges fotografiades a la llotja permetrà amidar un gran nombre de peixos de manera automàtica mitjançant aquesta tècnica.

Per aquest projecte s'han recollit més de 600 imatges de diferents exemplars, atès que la grandària del cap està relacionada amb la mida total del peix.

La versatilitat i eficàcia del projecte fa que aquesta metodologia s'estigui implantant en nombroses àrees de la recerca marina, amb la intenció de generar un volum d'informació que ajudi a aportar dades científiques sobre els quals optimitzar la gestió dels recursos marins. Per part seva, el Govern també està interessat en possibles aplicacions relacionades amb la gestió pesquera.

stats