Societat 25/02/2022

Unes 1.000 persones vulnerables rebran 2,7 milions d'euros en dos anys amb el nou ajut de l'IMAS

La prestació es pot cobrar al mateix temps que l'Ingrés Mínim Vital i la Renda Social Garantida

2 min
Dues dones sense llar a Palma en una imatge d'arxiu.

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) fa una passa més enllà en la protecció de les persones més vulnerables i crea un ajut mensual d'entre 135 i 607 euros que es podrà combinar amb l'Ingrés Mínim Vital (IMV) de l'Estat i la Renda Social Garantida (Resoga) de la Conselleria d'Afers Socials del Govern. Es tracta de l'Ajuda d'Urgència Social per al Suport als Processos d'Inserció. Així ho han explicat aquest divendres dematí la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso.

En total, l'IMAS hi destinarà 2.721.000 d'euros fins al 2024: 1.002.000 euros enguany i 1.719.000 el 2023. Així, es calcula que unes 500 persones se'n podran beneficiar cada any. Cal tenir en compte que només un membre de cada família vulnerable podrà rebre aquest subsidi.

D'aquesta manera, el Consell de Mallorca reforça el programa d'acompanyament cap a la inclusió sociolaboral de les persones i famílies en risc d'exclusió. Les persones que sol·licitin aquesta prestació la podran percebre durant un màxim d'un any, i sempre que participin activament en els itineraris dissenyats pels professionals de l'àrea d'Inclusió Social per aconseguir la inserció laboral. L'import de l'ajut variarà segons els ingressos de la unitat familiar i la seva composició.

Per poder rebre el subsidi, els sol·licitants han d'iniciar una primera fase d'avaluació personal integral, a partir de la qual professionals especialitzats i participants consensuen un pla individualitzat adaptat a cada circumstància. D'aquesta manera, intenten prevenir que es cronifiquin situacions d'atur o de dependència de les prestacions socials.

Malgrat la creació d'aquesta nova ajuda, la intenció del Consell de Mallorca "és evitar que s'agreugi la situació de les famílies que viuen en risc d'exclusió a Mallorca i possibilitar que puguin deixar de dependre de les ajudes socials", ha declarat la presidenta de l'IMAS. Aquest subsidi pretén facilitar el camí de les persones més vulnerables per obtenir "una feina digna que els permeti millorar la seva qualitat de vida", ha afegit Alonso.

Un incentiu

A diferència de la Resoga o l'IMV, aquesta dotació no cerca cobrir les necessitats bàsiques, sinó que funciona com un incentiu per a les persones o famílies en situació vulnerable que es troben dins el procés d'acompanyament d'inserció laboral. És a dir, suposa una ajuda extra per poder assumir les despeses o la manca d'ingressos vinculada al mateix temps que dediquen als itineraris acordats.

En aquest sentit, Cladera ha defensat que així el Consell vol lluitar perquè "la manca de recursos no sigui un impediment per iniciar un projecte de vida digna". "Feim un esforç per no deixar ningú enrere i acompanyar totes les persones i famílies que ho necessiten a superar situacions de vulnerabilitat", ha afirmat la presidenta Cladera.

stats