Societat 03/09/2021

Les Illes són la comunitat amb menys vacunats

També és la que té un percentatge més baix de dosis posades respecte de les que ha rebut

2 min
Una dona es vacuna contra el covid-19 a Palma.

PalmaEspanya ha aconseguit, aquesta setmana, la fita d’arribar al 70% de la població general amb la pauta de vacunació completa, però les Illes Balears encara no han pogut complir aquest objectiu. El percentatge de ciutadania immunitzada ja és del 70,3% en el conjunt de l’Estat, mentre que aquesta xifra davalla fins al 66,6% en el cas de l’Arxipèlag. De fet, és la comunitat amb un percentatge més baix de persones vacunades, segons l’informe del Ministeri de Sanitat publicat dijous.

Si, en lloc de la població total, ens fixam en la població diana –ciutadans a partir de 12 anys–, veim que l’Arxipèlag queda el darrer de la cua, amb un 75,4% de vaccinats complets, mentre que la mitjana espanyola és d’un 79,2%. És a dir, pràcticament el 25% dels illencs que tenen la possibilitat de vacunar-se encara no ho ha fet. Per franges de població, té el percentatge més baix d’immunitzats de l’Estat en tres dels vuit grups:de 60 a 69 anys (90,7%, mentre que la mitjana estatal és del 95,6%); de 40 a 49 anys (75,7%, gairebé vuit punts per davall de la mitjana) i de 30 a 39 anys (59,8%a les Illes i 67,7% de mitjana espanyola). Per contra, va al capdavant en els adolescents i joves d’entre 12 i 19 anys, amb un 59,5% d’illencs amb la pauta completa, 27 punts més que el conjunt de les comunitats.

Cal dir que les Illes també són la comunitat que menys vacunes posa en relació amb les que rep. L’informe mostra que ha administrat el 83,3%de les dosis arribades i en té 305.150 a les geleres.

Potenciar els centres de salut

A les Balears no hi ha més negacionistes o antivacunes que en altres comunitats, el que ha passat és que no s’ha arribat bé a la població general”, argumenta el metge i professor de l’Escuela Andaluza de Salud Pública, Joan Carles March. Creu que s’hauria d’haver facilitat més la vacunació als centres de salut, “perquè la gent vol anar a vacunar-se al seu poble”, remarca. Així mateix, considera que “no s’ha fet l’esforç necessari” perquè les poblacions amb menor percentatge d’immunitzats s’animin a vacunar-se. “No n’hi ha prou d’obrir grans espais –que ho és–, sinó també plantejar campanyes obertes i treballar no només amb la informació, també amb el vessant emocional”, exposa el doctor. I subratlla la importància que l’Administració sàpiga els motius que han fet que la gent no es vacunàs encara, per tal de poder articular estratègies.

Hi ha altres conjuntures que no han ajudat a incrementar el ritme de vacunació. Per una banda, la cinquena onada, que ha fet que molta gent infectada hagués d’esperar un mes per rebre la dosi. I, per l’altra, les vacances d’estiu o la dificultat de les persones que treballen durant la temporada turística, que tenen horaris complicats o por d’emmalaltir. March sosté que “són percentatges massa alts de no vacunats, i més tenint en compte que les Illes necessiten el turisme”. “Fa temps que sabem que el 70% és una quimera, que no ens serveix per a res. És bàsic plantejar elements clars i contundents que impulsin la campanya”, conclou.

stats