Societat 17/11/2022

Les Balears, en plealerta per sequera

Les reserves hídriques de les Illes se situen al 48% a l'octubre, dos punts més que el setembre i un punt més que l'octubre de l'any passat

2 min
Els problemes d'abastiment estan relacionats amb els efectes negatius de la pressió humana a les Illes.

PalmaLes Balears estan en prealerta per sequera, segons ha anunciat aquest dijous la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Així, totes les Unitats de Demanda (UD) es troben en escenari de prealerta de sequera, ja que hi entra l'única que faltava, la UD Tramuntana Sud. Les reserves hídriques de les Balears se situen al 48% a l'octubre, dos punts més que el setembre i un punt més que l'octubre de l'any passat. Per illes, el percentatge de les reserves s'incrementa a Eivissa, que passa del 47% al 49% i a Menorca, que passa del 49% al 54%. En canvi, a Formentera baixa del 57% al 51%, i a Mallorca es manté en el 46%.

Les reserves hídriques de les Illes Balears s’incrementen fins el 48%.

Un mes sec a Mallorca, Eivissa i Formentera

Pel que fa als registres de pluges de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), indiquen que l'octubre ha estat a un mes normal amb 62,8 l/m² –la mitjana històrica és de 76 l/m²–. A Menorca ha estat un mes humit amb 102,4 l/m², quan la mitjana és de 69 l/m². Però, a la resta d'illes, l'octubre ha estat sec, ja que a Mallorca ha plogut 59,8 l/m², quan la mitjana històrica se situa als 80 l/m²; a Eivissa s'han registrat 46,2 l/m², mentre que la mitjana històrica és de 63,3 l/m², i a Formentera han plogut 31,1 l/m², respecte dels 44,9 l/m² de mitjana.

Precipitacions desiguals

A més, a Mallorca i Menorca les precipitacions han estat molt desiguals. El percentatge de precipitació interanual a les Illes és un 9% superior a la mitjana històrica. Menorca se situa un 36% per sobre de la mitjana, igual que les Pitiüses, que estan un 27% per sobre. A Mallorca ha estat d'un 4%. Pel que fa a les temperatures, ha estat un mes extremadament càlid.

stats