Política 16/11/2022

Palma declara la prealerta per risc de sequera

Emaya comprarà enguany almenys un hectòmetre cúbic més d'aigua dessalada per mig milió d'euros

2 min
A Mallorca els nuclis urbans suposen el 52% de la demanda d'aigua.

PalmaPalma declara la prealerta per risc de sequera. Així ho ha anunciat el regidor de Medi Ambient, Ramon Perpinyà, després de la reunió de la comissió del Pla d'Actuació Municipal per a Risc de Sequera. "Hem tingut un estiu i una tardor extremadament secs. Les pluges que hi ha no són suficients per poder resoldre el problema", ha declarat.

Entre les mesures per garantir l'aigua a Ciutat i evitar arribar a la sequera, es reduirà el 50% de l'extracció dels pous de la zona nord i s'aturarà l'extracció el desembre. A més, es comprarà enguany aigua dessalada, almenys un hectòmetre cúbic, que suposarà una despesa d'aproximadament mig milió d'euros.

A hores d'ara, les actuacions es concentren en la comunicació per conscienciar la ciutadania que estalviï aigua. També, amb campanyes dirigides als grans consumidors, com el sector hoteler, Aena i l'Autoritat Portuària. En tot cas, seran mesures voluntàries. Per la seva banda, Perpinyà s'ha mostrat convençut que les campanyes de conscienciació funcionen: "Hem d'estalviar aigua. Les campanyes redueixen entre un 7% i un 8% del consum de la ciutat".

Pel que fa a les reserves, a l'embassament de Cúber són ara a un 35%, mentre que l'any passat en aquest període eren a un 70%. A més, enguany a Palma ha plogut 260 litres per metre quadrat, mentre l'any passat se'n registraren 1.222. "És gairebé una tercera part de la pluviometria habitual", ha dit Perpinyà.

L'extracció als pous de la zona nord se situa en 120 metres de profunditat de mitjana –allò òptim serien 95. Un dels pous és el de l'Estremera, on s'ha reservat aigua per garantir el subministrament: "En el cas del pou de Can Negret el que és preocupant és la mitjana, que cada any baixa per avall dels 40 metres de profunditat".

A més, el regidor ha posat de límit els mesos de febrer i març del 2023: "Si la situació continua en aquest temps i no tenim pluges, haurem de prendre mesures més dràstiques". Tot i això, en aquest punt, les accions no són restrictives. Després de la prealerta, arribaria la sequera, i, posteriorment la sequera extrema. Cal recordar que és la tercera vegada que es declara la prealerta d'ençà que es va crear la comissió. Les darreres van ser el 2016 i el 2019.

stats