Societat 17/10/2019

200.000 persones estan en risc de pobresa a les Balears

Més del 60% de la població balear té dificultats per arribar a final de mes

Maria Fuster
2 min
La situació de pobresa a les Illes és difícil. Els números no evidencien gaire esperança, més enllà de Nadal. / ISAAC BUJ

PalmaLa Xarxa per la Inclusió, EAPN-Illes Balears, ha presentat l’Informe de l’Estat de la Pobresa a les Illes Balears 2019. El document, que parla de la situació econòmica i la vulnerabilitat social dels illencs, constata que a les Balears hi ha 200.000 persones en risc de pobresa i d'exclusió social i que més del 60% de la població té dificultats per arribar a final de mes. "Ens podem permetre, en una societat moderna, tenir 200.000 persones en risc d'exclusió crònic?", demana el director tècnic d'EAPN-Illes Balears, Andreu Grimalt.

"Una de cada tres persones tenen moltes dificultats per arribar a final de mes i un 60% té alguna dificultat, cosa que planteja la pregunta següent: on queda la recuperació econòmica i a qui afecta realment?", diu Grimalt, qui també ha explicat que una de cada tres persones viu en condicions de privació material severa, tot i que els factors són inferiors als registrats l’any anterior.

Una persona viu en condicions de privació severa si reuneix quatre factors: no poder fer front a despeses imprevistes, no poder anar de vacances, no tenir un cotxe, no menjar peix o carn segons les recomanacions, no tener ordinador personal i no poder mantenir la llar a una temperatura adient.

Tot i que l'any 2018 la taxa de pobresa a les Balears va registrar la reducció més intensa de totes les regions de gairebé sis punts percentuals, segons el director tècnic de EAPN-Illes Balears, aquesta millora no la percep la població més vulnerable, ja que el cost de la vida ha augmentat i, en conseqüència, el benestar de gran part de la població de les Illes Balears ha empitjorat.

Les dones són les més afectades per la pobresa i l'exclusió, ja que hi ha 110.000 dones que estan en aquesta situació, és a dir, un 3% més que en el cas dels homes.

Presentació de l'informe 2019 d'EAPN-Illes Balears

El director tècnic d'EAPN-Illes Balears també ha alertat de la situació 190.000 pensionistes, una tercera part dels quals viu sota el llindar de la pobresa. "Això hauria de significar un toc d'atenció a les administracions per millorar les nostres pensions, una situació que afecta molta gent gran, sobretot dones". En xifres, l'informe revela que el 35,3% dels pensionistes, és a dir, més de 67.000 homes i dones, reben una renda inferior al llindar de la pobresa, situat en els 634 euros, i al voltant de 16.000 estan en situació de pobresa severa, cobrant menys de 317 euros.

D'altra banda, la figura del treballador pobre es consolida i l'índex de desocupació ha perdut fiabilitat com a mesurador de l'èxit socioeconòmic perquè actualment tenir una feina no és garantia per escapar del risc de pobresa o exclusió. En aquest sentit, al voltant d’un 15% de les persones que tenen un treball remunerat es troba en aquesta situació de risc. L’Informe de l’Estat de la Pobresa 2019, d'EAPN-Illes Balears assenyala que quasi 370.000 persones cobren menys de 1.000 euros a la nostra comunitat.

stats