Memòria històrica
Societat 11/05/2023

Identifiquen a Son Coletes els germans Monserrat Parets, empresonats al castell de Bellver

Ambdós eren naturals de Llucmajor i militants del Partit Socialista

ARA Balears
2 min
Joan Monserrat Parets

PalmaL'anàlisi genètica de les restes localitzades a les fosses de Son Coletes durant la segona intervenció del cementeri de Manacor, que es va dur a terme entre novembre i desembre de 2021 dins del III Pla de Fosses del Govern, ha donat com a resultat dues noves identificacions: els germans Monserrat Parets. Segons ha informat la Conselleria de Memòria Democràtica aquest dijous, ambdós germans són naturals de Llucmajor i militants del Partit Socialista, i foren víctimes de la presa del castell de Bellver el 4 de gener de 1937 i que, fins fa poc, es pensava que havien estat assassinats i enterrats a Porreres.

Les seves restes foren localitzades en el segon grup de la fossa número tres del cementeri de Son Coletes (la mateixa on es trobaven les restes de les Roges del Molinar) juntament amb els cossos dels ja identificats Jaume Bauzà Far, Emilio García-Peñuela Orgaz, Antonio González Rodríguez i de cinc individus més, les restes dels quals no s'han pogut identificar.

Segons els informes d'identificació biològica fets pel laboratori BIOMICS de la Universitat del País Basc, la identificació de Miquel i Joan Monserrat ha estat possible gràcies a mostres d'ADN donades pels seus familiars. Els mateixos familiars varen escriure dues Cartes a la Memòria en record de Miquel i Joan, que es poden consultar en el Memorial de la Paraula del Govern. Les famílies de les víctimes varen rebre el 29 d'octubre de 2021, amb motiu del primer acte d'homenatge institucional a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista a les Illes, els certificats de víctimes de franquisme del Govern.

Joan Monserrat Parets

Joan Monserrat Parets va néixer a Llucmajor el 1889. Barber i sabater de professió, va ser fundador de la Joventut Socialista de Llucmajor (1909), president de l'Agrupació Socialista de Llucmajor i regidor de l'Ajuntament des de 1915. També va ser defensor del laïcisme a l'educació, mestre de l'escola socialista de Llucmajor (1911-1915) i candidat a diputat per la coalició republicana i socialista en les eleccions legislatives de 1919. En 1920 va fundar a Llucmajor la cooperativa Helios, de consum i electricitat, de la qual va ser director. Va ser també un dels principals impulsors de la cooperativa La Nova Vida.

Durant la Segona República es va instal·lar a Palma. Va ser president de l'Agrupació Socialista de Palma i vocal de la comissió executiva de la Federació Socialista Balear. Políticament va defensar el sector d'Indalecio Prieto. Després del cop d'estat militar contra la República, gairebé l'endemà, va ser empresonat al castell de Bellver. Allí va estar fins al 4 de gener de 1937 quan, segons les autoritats revoltades, va anar suposadament posat en llibertat juntament amb el seu germà Miquel Monserrat. Tots dos van desaparèixer i van ser assassinats a Son Coletes.

Miquel Monserrat Parets

Miquel Monserrat Parets va ser un destacat polític socialista i sindicalista mallorquí. També va ser gerent de la societat de consum i defensa obrera La Nova Vida de Llucmajor i de la cooperativa de sabaters La Formiga; president de l'Agrupació Socialista de Llucmajor, i primer tinent de batle de l'Ajuntament de Llucmajor durant gairebé tota la Segona República. Va defensar la reforma agrària impulsada pel Govern republicà. Després del cop d'estat de juliol del 1936 va ser empresonat as Castell de Bellver. El 4 de gener de 1937, als 37 anys, va ser assassinat pels falangistes a Son Coletes.

stats