Societat 28/01/2020

Identifiquen quatre cossos exhumats a les fosses de Llucmajor i Marratxí

Les anàlisis han confirmat que es tracta d'Antoni Castañer Cifre, Antoni Oliver Jordà, Macià Salvà Coll i Miquel Martorell Gelabert

Ara Balears
2 min
Antoni Castañer, Macià Salvà i Miquel Martorell, tres de les víctimes identificades, en fotografies cedides per les respectives famílies./ CAIB

PalmaAntoni Castañer Cifre, Antoni Oliver Jordà, Macià Salvà Coll i Miquel Martorell Gelabert. Són els darrers quatre noms que s'han pogut relacionar amb els cossos trobats a les fosses comunes de Llucmajor i Marratxí, segons ha informat en un comunicat el Govern aquest dimarts. Les anàlisis d'ADN i els estudis antropològics han permès corroborar la identitat de dos veïns de Pollença, un del Coll d'en Rabassa i un de Bunyola. Amb aquestes noves identificacions, s'eleva a 25 el nombre total de cossos exhumats i identificats a les Illes Balears.

Antoni Castañer, natural de Pollença, va ser enterrat a la fossa comuna de Marratxí, amb dos homes més, i en varen trobar el cos el 22 d'agost de 1936 al quilòmetre set de la carretera Palma-Inca. Tot i que en el registre municipal varen indicar que els tres homes havien mort a conseqüència "d'un accident", l'autòpsia corroborava que tenien ferides d'arma de foc.

Per la seva banda, Antoni Oliver Jordà, natural de Pollença; Macià Salvà Coll, del Coll d'en Rabassa, i Miquel Martorell Gelabert, de Bunyola, varen ser afusellats al costat de Sebastià Vidal i Vidal a l'antiga carretera de Palma a Portocolom entre els mesos d'octubre i desembre del 1936. Els cossos es varn trobar durant les tasques d'exhumació que es varen dur a terme entre els mesos de gener i febrer de l'any passat.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assegurat a les xarxes socials que continuen avançant "en memòria i reparació" i ha dit que "per les famílies, per dignitat, seguim obrint fosses i tancant ferides".

La Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, adscrita a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, té previst lliurar les restes d'aquestes persones a les seves famílies, en un acte d'homenatge que es farà els pròxims mesos.

Qui eren?

Antoni Castañer era un pagès natural de Pollença que tenia 33 anys i era de complexió robusta. En el moment que varen trobar el seu cos presentava quatre ferides d'arma de foc, dues al cap i dues a la part toràcica, i duia un tatuatge amb el seu nom i una cadena.

Macia Salvà Coll era un picapedrer de 32 anys del Coll d'en Rabassa i el seu cos va aparèixer el 28 d'octubre de 1936 i va ser identificat per la seva dona. Segons la família, just abans del cop d'estat, juntament amb Sebastià Vida,l varen denunciar un capellà per abusos a menors.

Antoni Oliver Jordà era natural de Pollença i en un principi no el varen poder identificar, però suposaven que es tractava d'ell gràcies a un tatuatge que duia de la seva exdona. En varen trobar el cadàver el 19 de desembre de 1936 però quan varen contactar amb la seva exdona no el va poder identificar perquè feia temps que l'havien enterrat.

Miquel Martorell Gelabert, fill de jornalers i carboners, va néixer a Orient el 3 de juliol de 1901 i el varen assassinar a 35 anys. El cadàver va aparèixer el 3 de desembre de 1936 vora la cuneta de la carretera de Palma a Portocolom, a Llucmajor, amb múltiples ferides de bala, amb les mans fermades a l'esquena i sobre una bassa de sang, com recull la historiadora Bàrbara Suau.

stats