SOCIETAT
Societat 22/11/2019

Memòria Democràtica espera trobar un mínim de 40 cossos en el nou Pla de fosses 2019-2020

Dues empreses especialitzades s’han presentat al concurs del projecte, que preveu nou intervencions més, després d’haver-se localitzat fins ara 66 desapareguts

Miquel Barceló
2 min
Memòria Democràtica espera trobar un mínim de 40 cossos en el nou Pla de fosses 2019-2020

PalmaUn mínim de 40 cossos de persones desaparegudes durant la Guerra Civil és el que s’intentarà localitzar a través de les nou intervencions previstes en el Pla d’actuacions de fosses 2019-2020, que està a punt de licitar la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica. Al concurs públic s’hi han presentat dues empreses especialitzades en excavació i exhumació de cossos. “La idea era que es pogués començar el pla enguany, però sembla difícil a causa del retard administratiu que du el procés de contractació, atès que hi ha dues propostes”, ha explicat a l’ARA Balears el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado.

Aquesta serà la segona fase del Govern en la recerca de desapareguts, que dona continuïtat a una primera etapa amb 12 excavacions (Sant Joan, Porreres, Alaró, Montuïri, Marratxí, Santa Maria, Llucmajor, Calvià, Sencelles, Eivissa, Bunyola i Formentera), iniciada el 2015 al cementeri de Sant Joan. D’aquesta fase resta pendent encara concloure la primera intervenció al cementeri de Porreres, paralitzada arran d’un enterrament ordinari dins una capella que està situada damunt la fossa comuna i que per legislació no es podrà exhumar (per permetre l’enderrocament i posterior reconstrucció de les sepultures) abans del juliol del 2020.

El segon Pla d’actuacions de fosses afectarà Sencelles, Porreres (un pou i el cementeri), Eivissa, Manacor, Bunyola, Artà, Valldemossa i Santa Maria. L’ordre d’intervenció el definirà l’empresa adjudicatària. El pressupost dels rescats programats és de 440.000 euros. Llevat del pou de Son Lluís, a Porreres, i un forn de calç al coll d’Artà (carretera de Sant Llorenç i Artà), la resta d’excavacions es faran a cementeris. En el cas de Porreres, es vol obrir una zona enjardinada a pocs metres del punt on s’han localitzat fins ara 56 cossos. Jesús Jurado ha informat que amb l’Ajuntament de Porreres hi ha una proposta de conveni per poder precintar la primera zona excavada i evitar que s’hi facin més enterraments, mentre duri el projecte de recuperació de cossos a la fossa comuna intervinguda.

Segons dades de la Direcció General de Memòria Democràtica, les intervencions realitzades fins ara han permès recuperar 66 cossos, 16 dels quals han pogut ser identificats i, d’aquests, 15 entregats a familiars de les víctimes.

La previsió de la durada de les intervencions va dels quatre dies per a una segona fossa, de petites dimensions, al cementeri de Santa Maria on se situa un desaparegut, als 55 dies programats al cementeri de Sencelles, on es pensa trobar-hi tres víctimes, a partir dels resultats obtinguts en la primera exhumació practicada el 2018. “Tenim l’esperança d’aconseguir, en conjunt, bons resultats”, assegura el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, alhora que anuncia altres línies de treball “per fer visible la localització de les fosses, que la societat tingui consciència de la dignificació dels espais i també la necessitat d’actuar des del punt de vista educatiu”.

D’altra banda, la contractació del Pla d’actuacions de fosses, amb vista a futures intervencions, inclou la redacció d’un estudi històric sobre el cementeri nou de Sant Francesc (Formentera), amb l’objectiu de poder determinar la situació de fosses de la Guerra Civil dins el recinte, o la seva inexistència, o si es va alterar l’espai.

stats