Societat 25/10/2022

Estudien si les curses de motos i cotxes amenacen la declaració de la Serra com a Patrimoni Mundial

El Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (Icomos) admet a tràmit la denúncia presentada pel GOB sobre l'impacte de motos i cotxes a la serra de Tramuntana

2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (Icomos) està estudiant la denúncia presentada pel GOB sobre l'impacte de curses de motos i cotxes a la serra de Tramuntana. "És una amenaça que posa en perill la declaració de Paisatge Cultural. S'han presentat mesures concretes, com radars i controls aleatoris, però les curses continuen sent continuades, sobretot els caps de setmana", denuncia Margalida Ramis, la portaveu de l'entitat ecologista.

El GOB va presentar el juliol un informe sobre els impactes que genera aquesta activitat, denunciada de manera reiterada. "Després de reunions amb les administracions implicades —Delegació del govern, carreteres del Consell de Mallorca, Guàrdia Civil, Direcció General de Trànsit i Conselleria de Medi Ambient— i algunes tímides actuacions, la realitat és que les curses legals i il·legals continuen afectant aquest entorn declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco", denuncien els ecologistes.

Alerta patrimonial

L'òrgan assessor del Comitè del Patrimoni Mundial per a l'aplicació de la Conservació del Patrimoni Mundial de la Unesco va admetre a tràmit l'agost la petició del GOB. Aquesta organització examina les candidatures dels béns culturals i assegura, amb la seva supervisió, l'estat de conservació dels béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial. "Ens va respondre que des de la secretaria d'Icomos-Espanya havien rebut l'alerta patrimonial i que la informació remesa ja s'havia traslladat als seus especialistes per al seu estudi", diuen els ecologistes.

L'entitat ecologista va enviar un informe sobre les problemàtiques derivades d'aquesta activitat i un dossier de material informatiu i audiovisual, gràcies a la feina de veïns de la Serra, organitzats en la plataforma d'Indignats de l'Ma-10, "que pateixen directament les conseqüències i els abusos de les curses de motos i cotxes que es fan periòdicament a la carretera de la Serra".

stats