Societat 13/10/2021

Icomos avalua la candidatura Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial

És l'única visita oficial a l'illa que fa l'equip que treballa en el procés de designació

Iván Martín
2 min
Imatge del jaciment de Son Catlar, a Ciutadella.

Menorca Talaiòtica ha iniciat el compte enrere per ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco. Un representant del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (Icomos) ha avaluat la candidatura aquesta darrera setmana, segons ha informat el Consell de Menorca. A petició d'aquest organisme assessor de la Unesco, l'avaluació presencial s'ha fet en la més estricta confidencialitat, amb l'objectiu que el representant d'Icomos, després de llegir i estudiar l'expedient de Menorca Talaiòtica durant els darrers mesos, conegués de primera mà i sense interferències la proposta insular. La visita de l'avaluador va ser acceptada per un representant d'Icomos Espanya.

El conseller de Patrimoni de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha valorat positivament la visita: "El repte era comprovar que el que s'explica a l'expedient concorda amb la realitat". I ha afegit: "El nostre objectiu era demostrar que la proposta compleix tots els requisits per ser inscrita a la llista de patrimoni mundial". Maria ha fet una crida a la prudència, tot i que ha admès que estan "contents i esperançats".

Aquesta és l'única visita oficial a Menorca que fa l'equip d'Icomos que treballa en el procés de designació. Ha consistit en diverses jornades i visites als principals jaciments de la candidatura, en què s'han explicat, entre altres coses, la inclusió del paisatge associat als monuments prehistòrics i la dimensió arqueoastronòmica incorporada al nou expedient, així com el programa de gestió. El pròxim mes de novembre es farà una reunió amb el grup d'experts d'Icomos Internacional, que avalua les candidatures que es presenten davant la Unesco, i a principi de l2022 es rebrà el primer informe intermedi i en maig l'informe definitiu. La inscripció definitiva de Menorca Talaiòtica es decidirà el juliol de l'any que ve a Kazan, Rússia.

stats