Societat 13/10/2021

Els hospitals illencs ja han recuperat tota l'activitat quirúrgica

Salut treballa en un pla de xoc per reduir les llistes d'espera

2 min
Sanitàries durant la pandèmia de Son Espases.

PalmaTots els hospitals públics de les Illes Balears ja han recuperat el 100% de l'activitat quirúrgica, segons ha assegurat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, aquest dimecres. Aquesta tornada a la normalitat ha estat possible gràcies a la davallada de la pressió hospitalària pel covid-19. Segons les darreres xifres de la Conselleria, ara com ara hi ha 72 pacients infectats a planta i 17 a l'UCI. Així, les unitats de crítics estan en risc baix, amb un 5,5% dels llits covid-19 ocupat.

"Sabem que ha quedat molta gent enrere, és una realitat i hem de treballar en aquesta situació", ha admès Gómez. En aquest sentit, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha recordat que estan treballant en un pla de xoc per reduir les llistes d'espera per a cirurgies i especialistes. A grans trets, consistirà a "posar tota la maquinàriaen marxa per poder citar, seleccionar bé el tipus de cirurgies i activar els concerts amb entitats com la Creu Roja i les clíniques privades", ha detallat Fuster.

D'altra banda, la consellera també s'ha referit a possibles mesures que es poden modificar d'aquí a poc temps, com ara l'ús de la mascareta als patis de les escoles. En aquesta línia, ha assegurat que la Comissió de Salut Pública, que reuneix les comunitats i el Ministeri de Sanitat, està avaluant si s'hauria de permetre anar sense mascareta a l'exterior quan no es compleix el metre i mig de distància recomanat. "Se sobreentén que és una de les mesures que es poden llevar abans i condiciona l'ús de la mascareta als patis", ha assenyalat.

Incidència de baix risc

Amb una incidència a 14 dies de 51,7 casos per 100.000 habitants, les Illes Balears ja freguen la incidència de baix risc (que s'estableix quan s'està per davall dels 50 casos per 100.000 habitants). Aquest indicador mostra clarament que el covid-19 continua fent enrere al territori, com també passa a la resta de l'Estat.

En el darrer dia, Salut ha detectat 33 contagis (26 a Mallorca, 5 a Eivissa i 2 a Formentera) i la taxa de positivitat en les proves ha estat d'un 1,9%. Quant a la vacunació, el 82,5% de la població té almenys una dosi i el 81% té la pauta completa.

stats