Societat 19/02/2021

Els hospitals illencs comencen a sortir del risc extrem per coronavirus

La incidència del virus a les residències ha davallat un 80% des que es varen començar a immunitzar

3 min
Una UCI de l’hospital Son Espases durant la pandèmia.

PalmaLa davallada continuada d’ingressos per coronavirus les darreres setmanes ha permès que els hospitals illencs comencin a sortir del risc extrem. Es considera que s’està en aquest nivell quan hi ha més d’un 25% de llits d’UCI dedicats a persones infectades. Ara com ara, els centres hospitalaris públics atenen 75 pacients crítics, un 24% del total de llits de crítics de què disposen les Balears (302). En una setmana, l’ocupació a les unitats de crítics ha davallat un 23% i els ingressos a planta per coronavirus han caigut a la meitat.

La pressió per la pandèmia ja permet als hospitals iniciar la desescalada i recuperar plantes covid-19. Per exemple, Son Espases preveu quedar a partir de dilluns amb tan sols una unitat per a pacients infectats –quan en temps de màxima pressió n’hi han arribat a destinar cinc. Son Llàtzer també té habilitada una sola planta, ha recuperat una sala d’operacions i preveu recuperar-ne una altra també aquesta setmana. El Mateu Orfila de Maó recuperarà el 100% de les cirurgies dilluns. No és així a l’hospital Can Misses, que encara té l’ocupació al màxim. Així i tot, ja comença a registrar una baixada dels ingressos, i en dues setmanes ha passat de 160 pacients contagiats a 104.

Cal dir que, tot i que la pandèmia retrocedeix a Eivissa, la incidència acumulada a 14 dies (IA14) és encara alta: 387 casos per 100.000 habitants. Menorca és el lloc amb una menor taxa de contagis: 40 casos per 100.000 persones. La segueixen Formentera (116) i Mallorca (104 casos).

Al conjunt de les Balears la IA14 és de 137 contagis, la segona més baixa de l’Estat, després de les Canàries, i la meitat que la mitjana espanyola, que és de 295 casos.

L’evolució dels casos actius també evidencia la contundent baixada de la corba. Abans del tancament d’aquest setmanari hi havia 3.691 persones amb infecció activa, una xifra que no es veia des de principi de novembre. Si s’analitza per municipis, la incidència del virus la darrera setmana disminueix en 36 pobles, puja en 12 i queda igual en 19, segons el darrer informe del Servei d’Epidemiologia del Govern balear, publicat divendres.

Així i tot, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va advertir en la seva darrera compareixença, dijous, que la desescalada de contagis s’està frenant als municipis grans com ara Inca, Manacor i Palma. A més, va demanar prudència perquè augmenta la presència de la variant britànica a les Illes. A Mallorca ja és responsable del 40%dels casos, i a Eivissa aquest percentatge s’enfila al 50%. Per ara, no s’ha detectat cap cas de les variants sud-africana ni brasilera.

De fet, el risc de rebrot davalla, però no ho fa tant com les darreres setmanes. Mentre que divendres passat registrava una davallada de 162 punts en set dies, aquesta vegada la reducció és de 28 punts. Això significa que les properes dues setmanes la tendència serà que la pandèmia retrocedeixi, però no ho farà tan acceleradament.

L’anàlisi epidemiològica constata també una davallada important de la taxa de positivitat en els casos sospitosos. La setmana del 8 al 14 de febrer, la taxa és del 6%, un valor al qual no s’aconseguia arribar des de mitjan setembre. El màxim durant la pandèmia ha estat d’un 25%, la primera setmana de gener.

80% menys de contagis a residències

Des que es va començar a vacunar a les residències de gent gran, la incidència de coronavirus hi ha davallat un 80%. Aquest divendres hi havia 19 usuaris positius, una situació que no es veia des de juliol, abans que començàs la segona onada. Tots estan hospitalitzats. Cal remarcar, però, que la Conselleria de Salut hospitalitza els residents sempre que apareixen símptomes, encara que siguin lleus.

stats