Societat 21/10/2019

El nou hospital Sant Joan de Déu d’Inca iniciarà l'activitat aquest mes d'octubre

La Conselleria avança els tràmits per construir el centre de salut de Pollença

Ara Balears
3 min
Francina Armengol a la inauguració del nou Hospital Sant Joan de Déu d’Inca

PalmaL’hospital Sant Joan de Déu d’Inca començarà l’activitat assistencial de manera gradual durant aquest mes d’octubre. Aquest dilluns la Conselleria de Salut també ha anunciat que els pròxims dies firmarà amb l'Ajuntament de Pollença les escriptures davant notari del solar de Can Conill, el lloc on s’ubicarà el nou centre de salut, cosa que significarà un avanç en relació amb la construcció d'aquest nou espai assistencial, tot i que els recursos de Tots i el PP retardaran el nou centre de salut de Pollença.

El nou centre d'Inca està inclòs en l’Estratègia de Cronicitat del Govern de les Illes Balears i disposa de 80 llits en dues unitats d’hospitalització, dues sales d’operacions i un hospital de dia amb 20 places. Ha suposat una inversió aproximada de 12 milions d’euros per part de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, una inversió que ha estat possible gràcies a la modificació del Decret llei 3/2013 sobre la xarxa hospitalària pública, aprovat per unanimitat al Parlament el novembre del 2017, que permet ampliar la durada de 10 a 20 anys dels convenis singulars que manté el Servei de Salut de les Illes Balears amb els hospitals sense ànim de lucre Sant Joan de Déu i Creu Roja.

A l’acte hi han assistit, la presidenta del Govern, Francina Armengol; el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el superior general de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, germà Jesús Etayo; el batle d'Inca, Virgili Moreno, i el director gerent de l'Hospital, Joan Carulla.

L’hospital disposa d’una superfície total de 6.000 metres quadrats i hi treballaran més d’un centenar de professionals: hi ha 80 llits en dues unitats d’hospitalització, dues sales d’operacions, dos gimnasos de rehabilitació, un hospital de dia amb 20 places, 6 consultes externes i una unitat de diagnosi per la imatge amb ressonància magnètica.

L’atenció a la cronicitat, objectiu estratègic del govern

Un 15% de la població de les Illes Baleares és major de 65 anys i s’espera que d'aquí a 15 anys aquest percentatge superi el 20%. A hores d’ara, devers 10.000 persones estan identificades com a pacients amb malalties cròniques complexes a les Illes Balears.

Entre les infraestructures que integra el Pla Estratègic d'Atenció a la Cronicitat hi ha la recuperació de l'antic hospital Son Dureta com a centre de referència per a pacients de mitjana i llarga estada. Aquest hospital disposarà de 500 llits per atendre pacients crònics. Dins el mapa autonòmic d’atenció a la cronicitat, el Servei de Salut també ha projectat la creació d’un hospital de mitjana i llarga estada a Felanitx per atendre la població del Llevant mallorquí; la recuperació de l’hospital Verge del Toro a Menorca i la recuperació de l’antic Can Misses (edifici J) per a pacients crònics. Tots se sumaran a la xarxa ja existent en els centres públics i concertats de les Illes Balears (amb diverses unitats de crònics complexos, avançats o d’estada mitjana i llarga), la qual també compta, a partir d'ara, amb l’hospital Sant Joan de Déu d’Inca.

Centre de salut de Pollença

Per a la Conselleria de Salut i Consum és una prioritat construir durant aquesta legislatura el nou centre de salut de Pollença, el projecte del qual ja està en fase de redacció, que suposarà una inversió d’1,8 milions d’euros. El nou centre de salut serà tres vegades més gran que l’actual, disposarà de 24 consultes i funcionarà íntegrament amb energies netes.

A hores d’ara el Servei de Salut ja ha fet una inversió de 53.445,70 euros corresponent al pagament de la redacció del projecte i 9.680 euros en concepte de premis del concurs d’idees. En total, 63.125,70 euros.

El centre de salut actual de Pollença es va construir l’any 1990 i atén una població de 10.155 targetes sanitàries adscrites com a centre de salut i 17.296 com a PAC.

stats