Societat 27/05/2023

Tot el que has de saber per seguir les eleccions del 28-M a l'ARA Balears

Posam al teu abast informació en directe, amb cròniques i mapes interactius

3 min
Una mesa electoral.

PalmaL'ARA Balears ha preparat un dispositiu especial per informar els lectors de tot el que passi a les eleccions autonòmiques i locals del 28 de maig. A la web podreu seguir en directe tota la jornada electoral i també hi trobareu cròniques i mapes interactius per entendre millor què passa i on està passant, amb una mirada crítica sobre la jornada electoral.

Votació

Des de primera hora del matí oferirem un minut a minut d'aquesta cita amb les urnes. A més d'informació de servei sobre els comicis, també es farà una repassada d'elements claus d'aquesta legislatura que ajudaran a entendre millor el que vagi passant. També hi haurà les entrevistes als caps de llista de tots els partits, així com anècdotes i la part més desconeguda dels comicis. Tot amb un format breu, directe i d'actualització contínua que permetrà saber què passa en tot moment a un sol clic.

Al directe hi haurà informació de primera mà dels periodistes de l'ARA Balears, que es desplaçaran als col·legis electorals per recollir les declaracions dels candidats, les dades de participació i tot allò que pugui passar.

A més del minut a minut, també hi haurà notícies elaborades al lalrg de la jornada, que remarcaran aspectes que cal tenir en compte: quants pobles incrementen el nombre de regidors? Quines propostes han fet els partits durant la campanya? Quants d'ajuntaments han tingut més d'un batle aquests quatre anys? Quina importància tindrà el vot dels indecisos? Quins són els candidats a cada institució?

Escrutini

Una vegada comenci l'escrutini, la informació sobre l'evolució del vot al Parlament, consells i ajuntaments s'actualitzarà en directe, amb una infografia que reflectirà els resultats de cada partit. Dins de la web hi haurà informació detallada sobre el Parlament, els consells i municipi a municipi. Tot acompanyat per les dades de les eleccions de 2019, per saber com han canviat els resultats en quatre anys i quins pactes poden sorgir per governar les institucions de les Illes.

Una vegada es facin públics els resultats, l'ARA Balears oferirà dades, anàlisis, cròniques i informació sobre possibles pactes i governs: quins municipis canviaran de mans? Quines coalicions es formaran? Els periodistes es desplaçaran a les seus dels partits per oferir de primera part les reaccions dels candidats i explicar quin és l'ambient que es respira. També hi participaran col·laboradors habituals del diari, com Sebastià Alzamora, Antoni Riera i Clàudia Darder, que donaran un punt de vista molt més personal dels comicis a indrets com Palma, Manacor i Inca.

També seguirem els canals oficials pel que fa a les dades de participació. Pel que fa a les eleccions municipals, l'Estat facilitarà informació sobre l'inici de la jornada a les 10.30 hores, i donarà dades de participació a les 14.30 i a les 18.30 hores. A les 22 hores hi haurà informació oficial sobre els resultats. D'altra banda, la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, oferirà informació sobre la participació a les eleccions autonòmiques i insulars a les 14.30 i 18.30 hores, i compareixerà per aportar dades dels resultats a les 21.30 hores.

Per tancar el vespre electoral, l'anàlisi tindrà un pes molt important. Tractarem d'esbrinar què pot passar els pròxims dies i setmanes, quins canvis hi pot haver i quin és l'estat en què queden els partits.

Mapes interactius

Un cop els resultats siguin oficials, podreu consultar diferents mapes interactius per saber quin partit polític ha guanyat a cada municipi i quin ha estat el més votat a cada poble a nivell autonòmic i insular. Amb un format molt visual, es podrà consultar el percentatge de vot dels partits guanyadors i quantes majories absolutes hi ha hagut. Els mapes s'acompanyaran d'anàlisis polítiques per entendre les claus de cada govern.

stats