Societat 13/06/2024

"Haguéssiu estudiat": la resposta d'un professor a les queixes per la prova de Matemàtiques Aplicades de les PBAU

El contingut de l'examen ha generat malestar entre part dels estudiants i dels docents, com ja va passar l'any passat

2 min
Alumnes, just abans de començar una prova a les PBAU 2024.

PalmaL'examen de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials de les PBAU ha generat malestar entre alumnes i professors per la dificultat de determinats exercicis. Ara bé, no tothom està d'acord amb la queixa. Eduard Jalón és professor de Matemàtiques i té un canal de YouTube dedicat a la matèria, en què ha valorat l'examen, com també ha fet més breument a xarxes socials.

Consultat el perfil d'Instagram de Jalón, es dirigeix als joves: "Els alumnes es queixen per queixar-se. Si no tenen el nivell suficient per afrontar un examen d'aquestes característiques és que no estan preparats per anar a la universitat". "Tenen com a referència els dos darrers exàmens del curs passat, tenen totes les guies, pautes, continguts i criteris de correcció. Si, així i tot, no són capaços d'afrontar amb garanties la prova, és que com a alumnes no estan preparats, o que els seus professors no serveixen com a docents". "Deixau de ser còmplices de la mediocritat del sistema educatiu, sigueu responsables i no us queixeu tant. Haguéssiu estudiat", opina Jalón.

En una altra història, els diu: "La meva opinió no serà com la vostra, com a docent i amant de les Matemàtiques". Val a dir, però, que també s'han queixat del nivell de l'examen diversos professors d'institut, i no només estudiants. "Aquí teniu els comentaris per insultar-me tot el que vulgueu", diu Jalón als internautes. L'examen, afegeix, "era una ridiculesa, senzill, amb més text que la bíblia, això sí (...). No ha sortit res que no poguéssiu saber. La gent es queixa perquè pensa "Batxillerat social-matemàtiques socials: seran un passeig".

Nova polèmica, per segon any consecutiu

L'ARA Balears ha rebut diferents missatges d'alumnes i professors per protestar per la dificultat de l'examen: "Ha estat molt difícil"; "Hem sortit tots fatal", entre d'altres. Aquest malestar davant la dificultat de l'examen l'han transmès docents i alumnes de centres d'arreu de Mallorca: IES Can Peu Blanc, IES Portocristo, IES Ramon Llull i IES Sineu, entre d'altres.

La professora de Matemàtiques d'un institut de Palma ha pegat un cop d'ull a la prova i el seu veredicte és ferm: "Hi ha tres exercicis –de vuit que n'hi ha– que he mirat i que no els haurien d'haver posat". Concretament, es tracta del P4, P5 i P7, dels quals se n'adjunten fotografies. "Hi tornarà a haver molts de suspesos", lamenta la mateixa professora. L'any passat, el percentatge d'alumnes que varen superar l'examen de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials al Bloc d'Accés de Selectivitat es va situar en el 46%, una xifra inferior al de l'any 2022, que fou del 70%, el que va significar un descens de 24 punts.

Pel que fa als estudiants, uns quants de l'IES Can Peu Blanc han lamentat la situació, després de la ja viscuda l'any passat amb la mateixa prova. "Esperàvem que no fos tan complicat, perquè l'any passat ja es varen passar". "Pensàvem que n'haurien après, però no. Volien fer mal". També posen el focus en l'exercici P7. "Encara no l'hem entès, i encara feim números per veure si en treim el resultat".

stats