Societat 28/05/2021

La Guàrdia Civil deté sis persones per un delicte ecològic greu a l'abocador il·legal de Son Güells

Els veïns han denunciat en nombroses ocasions que a la zona hi ha enderrocs i fems acumulats

ARA Balears
2 min
Imatge aèria de l'abocador.

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut aquest divendres sis persones per un delicte ecològic greu per acumular residus, fins i tot els catalogats com a perillosos per al medi ambient, a l'abocador il·legal de Son Güells, a Palma. Segons ha informat el cos policial, s'espera que aquesta xifra augmenti, ja que eres diverses persones les que cobraven per gestionar els residus de manera il·legal i sense cap tipus d'autorització.

En concret, aquest divendres agents del Seprona i de la Guàrdia Civil han escorcollat el terreny i han pogut comprovar la gran quantitat de residus que estaven emmagatzemats. A més d'aparells electrònics de tot tipus i fustes tractades, hi havia cotxes abandonats sense descontaminar i moltes geleres.

Un agent de la Guàrdia Civil dins l'abocador il·legal de Son Güells.

Aquesta investigació, anomenada Stercus, va començar l'any passat, quan l'Ajuntament de Palma va demanar ajuda al Seprona per esbrinar la identitat de les persones que tiraven tota mena de residus en una finca pròxima a l'Estadi Balear. Durant aquest procés es va comprovar que tant empreses com particulars utilitzaven aquest punt per desfer-se de tota mena de residus a un preu més baix del que hi ha en els punts autoritzats. A més, han pogut acreditar que part dels residus han acabat en una empresa de reciclatge de manera fraudulenta.

Per poder dur a terme la investigació, el Seprona ha fet diferents gestions, entre les quals destaca la sol·licitud d'un informe a la Conselleria de Medi Ambient per determinar la contaminació que podien ocasionar els residus de la finca. Així, s'ha pogut comprovar, amb les proves aportades, que hi havia materials que podien suposar un risc per a la salut de les persones i per al medi ambient. Ara, amb la col·laboració de l'Institut Geològic i Miner, s'ha iniciat un estudi sobre la possible contaminació de les aigües subterrànies.

stats