Denuncien més de 150 persones per incomplir les restriccions de l'estat d'alarma a les Balears

La Guàrdia Civil i les policies locals de les Illes han identificat prop de 100 persones i la Policia Nacional, 52

La Guàrdia Civil, en coordinació amb les policies locals dels municipis de les Balears, ha aixecat més de cent actes administratives per incomplir les restriccions de l'estat d'alarma. Concretament, la meitat de les infraccions administratives –és a dir, propostes de sanció que posteriorment la Delegació del govern espanyol decideix si es tradueixen en multa o no– les han detectades les policies municipals.

De les aixecades per la Guàrdia Civil, que representen gairebé l'altra meitat, 60 s'han recollit a Mallorca; 6, a Eivissa, i 3, a Menorca. Per part seva, la Policia Nacional ha recollit 52 actes administratives més de similars característiques des de dimarts horabaixa fins aquest dimecres dematí: 30 a Palma, 11 a Manacor i 11 a Eivissa.

La Guàrdia Civil destaca el cas d'una persona identificada dimarts a Artà que caminava pel carrer i que assegurava que les restriccions ja havien acabat, que només eren durant el cap de setmana. També es va aixecar una acta administrativa per consumir alcohol a la platja de Can Pastilla a les 23.45 h d'aquest dimarts.

Així mateix, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional mantenen els controls a ports i aeroport de les Balears per comprovar que els passatgers que arriben i abandonen l'Arxipèlag compleixen l'establert pel Reial Decret 463/2020, del 14 de març. Cal recordar que, d'acord amb el decret publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), només es pot sortir al carrer en aquests casos:

1. Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar-hi prestacions laborals, professionals o empresarials.

4. Retorn al lloc de residència habitual.

5. Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.

6. Desplaçaments a entitats financeres.

7. Per causa de força major o situació de necessitat.

8. Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga justificada.

9. Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.

Així, tothom que no respecti les mesures de quarantena podrà rebre una sanció per incompliment. Segons la Llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, poden suposar  multes de 600 a 30.000 euros.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF