Societat 03/09/2021

El Gremi de Margers alerta de l'alteració "irreversible" de l'empedrat del moll de la Duana, a Portocolom

Sol·liciten al Consell que la restauració "mantingui la tècnica cons­tructiva d'empedrat de capserrat i el dibuix original"

ARA Balears
1 min
El moll de Portocolom.

PalmaEl Gremi de Margers ha adreçat un informe al Consell de Mallorca sobre la restauració de l'empedrat del moll de la Duana, a Portocolom, en el qual alerta d'una possible alteració "irreversible" del disseny i tècnica constructiva originals. El document, signat pel seu president, Lluc Mir, reclama que es rectifiqui un informe previ, de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell, que "dona per bo un sistema constructiu que canviaria totalment la fesomia de l'empedrat perquè no és el sistema original".

Segons ha assenyalat el gremi, els margers sol·liciten al Consell que la restauració que durà a terme Ports de les Illes Balears "mantingui la tècnica cons­tructiva d'empedrat de capserrat i el dibuix original". En aquest sentit, afirmen que la mostra del futur empedrat aportada per l'empresa concessionària "no respecta l'original", perquè en lloc de pedres amb "bon contacte entre si, magistralment col·locades per menestrals d'un temps", aquestes quedaran molt més distanciades i amb unes separacions plenes de morter, la qual cosa suposarà la "desaparició" de l'empedrat original.

A més, subratllen que la dotació econòmica inicialment destinada a aquesta restauració és "clarament insuficient, amb uns preus que no es corresponen amb la realitat de la feina a executar". També assenyalen que "no s'ha fet una recerca dels punts d'extracció originals" per aconseguir el mateix tipus de pedra a la rehabilitació.

Els margers adverteixen que "si es continua per aquest camí, el resultat serà irreversible i en negatiu quan és perfectament possible fer-ho bé". El projecte de restauració, si no es modifica, anirà "en detriment de la qualitat constructiva. Hi ha molts de ports, però de moll de la Duana només n'hi ha un", conclouen.

stats