Societat 17/06/2020

Els governs balear, català i valencià es diuen 'bon dia' per Twitter com a resposta a la sentència del Suprem

El conseller Martí March va assegurar dimarts al Parlament que es continuaria dirigint en català amb els governs de Catalunya i el País Valencià

Ara Balears
2 min
Una imatge del Tribunal Suprem.

PalmaEls governs balear, català i valencià s'han saludat aquest dimecres dematí amb un 'bon dia' a Twitter, com a resposta a la sentència del Suprem que prohibeix al País Valencià dirigir-se en català a Catalunya i a les Illes Balears per comunicar-se institucionalment, i obliga els tres governs a fer-ho en castellà. Al migdia, el fil a la xarxa social ja tenia més de 1.000 repiulades i més de 2.000 'm'agrada'.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha sumat a la iniciativa, com també ho han fet entitats de la societat civil s'han sumat a la iniciativa, com ara l'Obra Cultural Balear, l'Acció Cultural Valenciana, l'Observatori contra la Catalanofòbia, l'Assamblea Nacional Catalana i la Plataforma per la Llengua. També partit polítics com Esquerra Unida del País Valencià o Compromís, i els departaments de Llengua d'universitats com la de Barcelona i la URV de Tarragona.

Cal recordar que aquesta sentència es va coneixer diumenge, quan el Tribunal Suprem va tombar part del decret de la Generalitat Valenciana que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials. El decret fixava que si es tracta de comunicacions amb comunitats "pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià, en aquest cas només es redactaran en aquesta llengua". La sentència va rebre immediatament el rebuig tant dels tres governs com d'entitats com la Federació Llull o la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC).

A més, aquest dimarts el conseller d'Educació del Govern balear, Martí March, va assegurar en seu parlamentària que es continuarà comunicant en català amb els governs de Catalunya i el País Valencià. El conseller ha considerat "incomprensible" aquesta sentència perquè, "tot i que hem de respectar les decisions judicials, el Suprem posa en qüestió la unitat de la llengua catalana i les competències de les comunitats autònomes de dirigir-se a les altres en la seva llengua", segons varen explicar en un comunicat.

stats