Crisi de l'habitatge
Societat 10/07/2024

El Govern llogarà pisos de petits propietaris un 30% per sota del preu de mercat

Els habitatges es destinaran a persones que faci almanco cinc anys que resideixen a les Illes

ARA Balears
3 min
Marga Prohens durant la reunió, on ha presentat el programa 'Lloguer segur'.

PalmaEl programa Lloguer segur del Govern, que es destinarà a oferir habitatges a residents a les Illes, es posarà en marxa aquesta tardor. Així ho ha explicat la presidenta, Marga Prohens, aquest dimecres. Amb aquesta mesura, el Govern espera treure al mercat del lloguer entre 2.000 i 3.000 habitatges buits a un preu de fins a un 30% més barat que l'actual. És una diferència que abonarà l'Executiu, segons ha explicat en roda de premsa la dirigent balear, després de la reunió de la Mesa de l'habitatge on ha presentat el pla. A més, ha posat èmfasi en el benefici de la seguretat jurídica i la tranquil·litat que atorga aquesta mesura a aquells propietaris disposats a ingressar un poc menys.

Prohens ha comentat que aquest programa cerca donar seguretat i garanties als propietaris per posar el seu habitatge al mercat de lloguer a preus assequibles. Aquest programa es destinarà a residents amb almenys cinc anys de residència a la comunitat i, entre altres requisits, s'estableix que els habitatges hauran de ser l'habitual i permanent del nou llogater durant la vigència del contracte.

La reunió de la Mesa de l’Habitatge, aquest dimecres.

"Amb aquest programa volem posar en contacte persones amb rendes mitjanes i solvents, i que poden pagar amb seguretat un lloguer si és inferior al preu de mercat", ha dit. També ha remarcat que l'obligació del llogater, un cop finalitzi el contracte, serà la de tornar l'habitatge al mateix estat.

Per la seva banda, la responsable autonòmica d'Habitatge, Marta Vidal, ha dit que "l'objectiu és que baixi el preu general posant més oferta al mercat". Així, ha comentat que es controlarà el preu de mercat perquè no hi hagi abusos. En la seva intervenció, ha declarat que el que provoca tensió al mercat del lloguer de l'habitatge és establir limitacions als preus, no treure més habitatges al mercat.

7.000 habitatges a preus assequibles

Amb el paquet de mesures que integren el pla de xoc en matèria d'habitatge, el Govern vol augmentar l'oferta d'habitatges per als residents, a través de les diverses figures d'habitatges a preus assequibles, i contribuir a destensar el mercat i contenir els preus de l'habitatge.

En la primera fase, aquest pla de xoc pretén generar uns 7.000 habitatges a preus assequibles per a residents a les Illes, com a primera projecció amb la informació facilitada per diversos ajuntaments i a l'espera d'avançar i disposar de més dades d'altres ajuntaments.

Prohens durant la seva intervenció després de la reunió de la Mesa.

Per això, l'Executiu desplega el programa Construir per llogar, amb 4.000 habitatges en planificació; la tramitació de més de 600 habitatges públics de l'Ibavi; i l'impuls del programa Lloguer segur, que a la seva primera fase preveu captar fins a 3.000 llars buides.

Observatori de l'Habitatge

Durant la reunió, la consellera Vidal i el director general d'Habitatge i Arquitectura, José Francisco Reynés, han repassat el conjunt de les polítiques d'habitatge del Govern i la situació de diversos projectes i iniciatives en marxa, com la creació de l'Observatori de l'Habitatge de les Illes Balears (OHIB) i la plataforma per recollir dades sobre la realitat de l'habitatge a les Illes, per a la seva anàlisi i difusió. El Govern vol que aquest observatori serveixi de suport a la presa de decisions i el disseny de les polítiques d'habitatge dels pròxims 20 anys", ha afegit Vidal.

Prohens ha detallat que per a la implantació d'aquest observatori, el Govern vol licitar i adjudicar aquest any el contracte per a la creació del portal web i l'elaboració dels diferents indicadors que es requereixen per al projecte.

stats