Societat 05/09/2022

El Govern unifica les reserves marines del Toro i les Malgrats, i les amplia fins a les 2.900 hectàrees

Les Illes són la comunitat d'Espanya amb més superfície marítima protegida, amb més de 63.000 hectàrees i excloent-ne el Parc Nacional de Cabrera

2 min
Imatge d'arxiu de les Illes Malgrats

PalmaEl Consell de Govern ha acordat aquest dilluns unificar i ampliar les reserves marines de les illes del Toro i les Malgrats, al municipi de Calvià, que passaran de les 227 hectàrees d'extensió a les 2.952. "Amb la creació d'aquesta reserva a les Balears reafirmam el lideratge reconegut com a territori amb superfície marítima protegida", ha destacat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha.

En aquest sentit, les Illes tindran a partir d'ara més de 63.000 hectàrees marines protegides, sense incloure-hi el Parc Nacional marítim i terrestre de Cabrera, que no pertany a les aigües interiors balears. "Sempre treballam des del consens, seguint l'interès general. Ara que la pressió humana i la necessitat de protegir el territori són temes cabdals, les reserves d'interès pesquer han estat un exemple molt lloat des de la seva creació el 1999", ha subratllat la consellera.

La unificació i l'ampliació de les dues reserves sorgeixen després que l'Ajuntament de Calvià, el setembre de 2020, adoptàs l'acord d'instar el Govern a iniciar l'expedient. A partir de l'anunci fet aquest dilluns, De la Concha ha assenyalat que aquesta passa podria ser el precedent d'una futura ampliació de la reserva cap a la badia de Palma i els illots del Sec i la Porrassa, que són reclamacions que el Consistori calvianer també ha posat damunt la taula.

Els objectius d'ampliar les dues reserves se centren en la recuperació dels recursos pesquers, l'increment de les poblacions de peixos comercials i afavorir el sector pesquer. Un punt important també és la regulació del busseig a les dues zones. Així, s'estableixen punts concrets per dur a terme les immersions amb un nombre màxim diari i amb la prohibició que siguin nocturnes. "La presència de l'ésser humà a qualsevol hàbitat natural provoca alteracions, i s'ha de fer que no sigui massiu, ja que tenim 60.000 immersions anuals, que són moltes", ha incidit De la Concha.

stats