Política
Societat 22/03/2024

El Govern torna a recórrer contra la negativa de l'Audiència Nacional a considerar-lo perjudicat en el cas Koldo

És la tercera ocasió en què ho intenta. En les dues prèvies, el tribunal ha desestimat les personacions de l'Executiu

ARA Balears
2 min
La façana de l'Audiència Nacional.

PalmaL'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Balears ha tornat a presentar aquest divendres un recurs contra la segona negativa del jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, de permetre la seva personació com a perjudicada en el cas Koldo. Ho ha anunciat el portaveu i vicepresident del Govern, Antoni Costa, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Segons el conseller, "és qüestió de dies" que el perjudici a les arques autonòmiques es materialitzi, quan Brussel·les confirmi la descertificació dels fons europeus amb els quals es va pagar el contracte a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL. "Demanam a l'Audiència Nacional que s'anticipi a una cosa que succeirà amb tota seguretat", ha dit.

Costa ha explicat que aquest divendres era el darrer dia hàbil per presentar aquest recurs, a l'espera de tenir la confirmació definitiva d'Europa respecte dels fons que van sufragar els 3,7 milions d'euros per a mascaretes que van resultar defectuoses. En aquest sentit, Costa ha aclarit que han "volgut esgotar totes les vies" insistint en els mateixos arguments exposats als seus escrits previs dirigits al tribunal. Un nou rebuig no tancaria la porta a tornar a intentar aquesta personació quan Brussel·les ja hagi oficialitzat la descertificació de la despesa.

Dos intents previs, sense èxit

L'Audiència Nacional ha tombat ja en dues ocasions la petició que l'IB-Salut pugui intervenir en la causa com a perjudicat. La raó és que aquell contracte es va finançar amb fons europeus i, per això, el magistrat entén que no hi ha perjudici a la Comunitat. En aquest context, el departament que dirigeix Antoni Costa ha iniciat una descertificació de fons, per 3,9 milions –inclosos els costos de transport i d'assistència tècnica– que ja s'ha traslladat a Brussel·les. El conseller donava per fet aquest dijous que Europa la confirmarà.

Aquesta descertificació repercutirà en un descompte de fons al Govern en futurs pagaments europeus, per la qual cosa per al Govern "és obvi" que les Balears són part perjudicada del procés. Les Balears tenien l'obligació de promoure aquesta descertificació de fons en aplicació dels protocols antifrau de fons Feder, destacant que l'anterior Executiu no adjuntàs a l'expedient l'informe sobre la qualitat deficient de les mascaretes.

stats