Societat 07/04/2021

El Govern manté tancat l'interior de bars i restaurants a Mallorca i Eivissa

Les reunions familiars s'ampliaran a sis persones a partir del 12 de març i també es llevarà el tancament perimetral

3 min
El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela

PalmaL'interior dels bars i restaurants haurà de continuar tancat quinze dies més a Mallorca i Eivissa després que el Govern hagi decidit prorrogar bona part de les restriccions per fer front a la pandèmia del covid-19 a partir del 12 de març. Aquests negocis continuaran tancant a les 17 h i a les terrasses només podran seure plegades un màxim de quatre persones de dos nuclis de convivència. Així ho ha anunciat aquest dimecres el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, després de la reunió de la Mesa de diàleg social. Una de les mesures que sí que es relaxarà i que torna a com estava abans de la Setmana Santa és que es podran trobar fins a sis persones de dos nuclis de convivència als domicilis. A més, s'aixecarà el tancament perimetral de les Balears, encara que es mantenen els controls a ports i aeroports.

"Hem consensuat la pròrroga d'aquestes mesures que ens han de permetre sortir de la situació", ha comentat Negueruela, qui ha especificat que les restriccions es mantindran adaptades a la situació de cada illa. L'únic canvi en aquest apartat és que Eivissa baixarà de nivell de risc 3 a 2 i que les seves mesures seran equivalents a les de Mallorca. El portaveu ha insistit que les restriccions "estan donant resultats" i que "estan avalades per les dades apidemiològiques". "Les mesures permeten activitat en sectors econòmics sensibles, encara que és mínima", ha afegit.

Ara bé, Negueruela també ha anunciat que a partir de la setmana que ve es faran reunions de treball per planificar com s'avança en la desescalada. Per això, serà fonamental conèixer les dades epidemiològiques després de les vacances de Setmana Santa. "Les properes setmanes parlarem amb les dades de la Setmana Santa, perquè encara hi ha vacances escolars i s'ha de tenir una especial cautela per veure què passa", ha explicat. El conseller ha insistit que ara no és moment "d'abaixar la guàrdia" i en la necessitat de desescalar "de manera segura". "La nostra economia i que molts treballadors es puguin reincorporar depenen de com arribem a l'estiu. És important que la reobertura sigui tranquil·la i que quan comenci no s'aturi. No volem tornar a tancar negocis", ha continuat.

Tant els sindicats com les patronals han donat suport a les mesures del Govern, i només han variat en els matisos. "La reobertura turística ha de donar el punt de reactivació de l'economia, perquè el gruix dels treballadors pugui reprendre la feina i sortir dels ERTO i l'atur", ha dit el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García. "Aquest inici de temporada ens jugam prop de 200.000 llocs de feina i l'estratègia òptima és arribar a juny en les millors condicions sanitàries", ha afegit. "No voldríem donar suport a aquestes mesures, però les dades ens diuen el contrari", ha sentenciat. El secretari general d'UGT a les Illes, Lorenzo Navarro, s'ha mostrat del mateix parer. "Hem pogut comprovar que les mesures funcionen i que són necessàries. No li agraden a ningú, però tenim la responsabilitat d'arribar de la millor manera possible a començament de juny", ha comentat.

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha indicat que la bona situació sanitària que tenen ara les Balears és "un punt molt important per a l'economia i el posicionament turístic" de les Illes. "S'ha fet un esforç molt important i estam d'acord amb la desescalada lenta. Però en aquest cas hi ha un sector molt afectat, que és la restauració, i pensam que s'hauria de fer un esforç més", ha explicat. Mora ha remarcat que "a Menorca es podria fer una petita passa més en la desescalada" i que, en el cas d'Eivissa, "s'havia demanat l'obertura dels interiors de bars i restaurants i una hora més". Per Mallorca, PIMEM ha demanat que s'obrin els interiors dels negocis de restauració amb un aforament de més del 50% de la capacitat màxima. "Encara no coneixem els efectes de la Setmana Santa, però esperam que es mantinguin les dades positives", ha afegit.

Per part seva, el vicepresident de CAEB, Rafel Roig, ha insistit en la necessitat d'intensificar el procés de vacunació "per aguantar les empreses i els llocs de feina". "Donam suport a les mesures, però insistim en el tema de la vacuna i que cal que les ajudes arribin com bans millor", ha assenyalat.

stats