Societat 18/03/2020

El Govern tanca els accessos a les instal·lacions de ports i aeroports

Només les persones que acreditin documentalment que han de fer un dels trajectes permesos i els treballadors podran entrar-hi

Maria Llull
2 min
L'Aeroport de Son Sant Joan

PalmaEl Govern ha anunciat aquest dimecres que ha restringit de manera "absoluta" l'accés a les instal·lacions dels ports i aeroports de les Balears, segons ha anunciat la consellera de Presidència i portaveu de l'Executiu, Pilar Costa. Només podran entrar-hi els passatgers que acreditin "documentalment" que han de fer "un dels trajectes permesos i els treballadors que acudeixin al seu lloc de feina. Costa ha recordat que el tancament de les Illes per mar i aire serà efectiu a partir de la mitjanit d'aquest dimecres, segons estableix l'ordre del govern espanyol.

Costa ha volgut destacar que, malgrat que l'ordre de Madrid fa referència als vols comercials estatals, els internacionals també es veuen afectats perquè també hauran d'estar motivats pel que assenyala el decret: retorn de residents o causes de força major, com les de salut. "S'ha de recordar que moltes companyies ja han cancel·lat els seus vols i que encara no s'ha pres una decisió a escala europea", ha afegit.

El personal de la Conselleria de Salut atendrà les persones que hi arribin o surtin per tal de valorar el seu estat de salut. Costa ha assenyalat que està previst que siguin "dues persones per vol". "Les companyies hauran de facilitar un full informatiu als passatgers i també els han de fer una enquesta, en què s'inclourà el seu nom, domicili i motiu del viatge", ha continuat la portaveu.

Pel que fa al transport de mercaderies, els conductors dels camions que arribin a les Balears en vaixell, hauran de viatjar dins les cabines dels seus vehicles, les quals seran desinfectades. Costa ha afegit que rebran manutenció per part de les empreses navilieres.

Agilització dels contractes públics

El Govern ha anunciat també que s'agilitzaran els contractes públics de l'indispensable per l'estat d'emergència, com els que afecten la compra de material i serveis relacionats amb la crisi del coronavirus. D'altra banda, Costa ha anunciat que les empreses que estan instal·lades al Parc Bit, a les oficines de la Fundació Bit, "no pagaran l'arrendament mentre duri l'estat d'alarma".

Pel que fa a una possible manca de subministrament de material sanitari, la portaveu ha negat que s'estigui produint. "En aquests moments, el material és suficient", ha afirmat, a més de recordar que "el Ministeri de Salut n'enviarà més" i que el Govern està autortzat a "comprar directament a proveïdors".

stats