Societat 15/10/2021

El Govern rehabilitarà les cases de Can Junyer per convertir-les en el Centre de Creació i Recerca Llucalcari

El projecte dels tres espais, dissenyat per la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura, té un pressupost d'1,6 milions

ARA Balears
2 min
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, durant la visita.

PalmaLes cases de Can Junyer es convertiran en el futur Centre de Creació i Recerca Llucalcari. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, que ha remarcat que aquest era "un deute històric" del Govern de posar en marxa un centre cultural a les finques cedides el 1994 pel matrimoni format per Joan Junyer i Dolors Canals amb finalitats artístiques. Company ha explicat que "el futur centre de creació i recerca a les Illes Balears vol ser un espai activador de la recerca artística i la producció de projectes".

Així, el nou centre, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Deià i la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura del Govern de les Illes Balears, pretén ser un espai acollidor on es vol dur a terme un "desplegament de projectes innovadors en relació amb la recerca artística, les pràctiques contextuals, les tecnologies analògiques i digitals, l'educació i les arts en moviment, en el marc d'una programació que promogui l'intercanvi internacional".

El projecte de rehabilitació dels tres espais de Can Junyer, dissenyat per la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura, té un pressupost d'1,6 milions i respectarà el caràcter arquitectònic, l'entorn paisatgístic i mediambiental, atenent la petició de Junyer i Canals a la seva donació i en línia amb la sostenibilitat. Actualment, s’estan redactant les bases de la licitació de les obres, que tindran un termini de deu mesos des del seu començament, previst per al primer trimestre del 2022.

La casa de Joan Junyer i Dolors Canals és un habitatge antic de dues plantes, que es reformarà per crear el centre cultural i la zona de tallers, amb una superfície construïda en planta de 138,70 metres quadrats. També es rehabilitarà de manera integral un volum adossat al carrer, destinat a una sala d’interpretació i una sala d’exposicions distribuïdes en dos nivells, amb una superfície en planta de 78,41 metres quadrats. En bona part, es tracta d’una reconstrucció.

El tercer immoble, l'antic garatge de Junyer i Canals, es farà servir com a habitatge amb tres dormitoris i un bany complet, a més de zona de bugaderia, amb una superfície construïda de 56,25 metres quadrats. A més, es fa una ampliació destinada a sala d'estar-menjador-cuina amb una superfície construïda de 121,50 metres quadrats. Ambdós volums es connectaran mitjançant un porxo.

stats