Societat 21/03/2019

El Govern prorroga l'ús d'un local públic a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà

La Conselleria de Salut gestiona aquest espai i assenyala que l'entitat compleix tots els requisits per al seu emprament

Maria Llull
2 min
La Conselleria de Salut, amb Patrícia Gómez al capdavant, ha fet un informe favorable per continuar cedint un local públic a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà.

PalmaL'Acadèmi de sa Llengo Baléà continuarà gaudint durant els pròxims quatre anys d'un despatx públic al casal Ernest Lluch de Palma per a les seves activitats. Així ho assenyala una resolució de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, a instàncies de la Conselleria de Salut, publicada al BOIB d'aquest dijous.

Malgrat que el casal és propietat de l'Ajuntament de Palma, el consistori va cedir l'ús a la Conselleria de Salut l'any 1995. L'Acadèmi de sa Llengo Baléà, contrària a la llengua catalana, gaudeix de l'ús gratuït d'un despatx de 6 metres quadrats en aquest edifici des de l'any 2015, quan el conseller popular Martí Sansaloni donà llum verda a la cessió i la justificà al·legant que l'entitat gonella complia tots els requisits per accedir-hi. Sansaloni va haver de fer front a les crítiques del PSIB, que llavors ocupava l'oposició, i que l'acusà de defensar un "furibund anticatalanisme", en paraules del llavors diputat Cosme Bonet.

Quatre anys després, l'argument de l'actual Conselleria de Salut, en mans del PSIB, és precisament que l'Acadèmi de sa Llengo Baléà "compleix tots els requisits" per continuar ocupant de manera gratuïta un local públic. Fonts de la Conselleria apunten que "es tracta d'una decisió administrativa" que no entra a valorar la inclinació política de les 25 entitats de l'àmbit sanitari i cultural que ocupen les estances del casal, entre les quals hi ha l'Associació Bipolar de Mallorca, l'entitat cultural Passione Lírica, la Fundació Aeronàutica de Mallorca i la Reial Acadèmia de Belles Arts, entre d'altres. A més, des de Salut s'assenyala que "és la Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma la que té el darrer vist-i-plau sobre la cessió". Cal recordar que l'actual batle, Antoni Noguera, criticà amb vehemència l'any 2015 la cessió d'un local públic a l'entitat gonella.

Pròrroga de la cessió del local
stats