El Govern i Cort cedeixen un local públic a l'“Acadèmi de Sa Llengo Baléà”

L'Ajuntament informa favorablement a la petició de l'entitat gonella, feta a través de la Conselleria de Salut, per disposar d'un espai a l'edifici del carrer de la Rosa

L'entitat gonella "Acadèmi de Sa Llengo Baléà" disposarà d'un local públic per realitzar les seves activitats, ubicat al carrer de la Rosa de Palma, propietat de l'Ajuntament i del qual en té cedit l'ús la Conselleria de Salut del Govern des de l'any 1995. L'equip de govern de Cort que presideix Mateu Isern ha aprovat aquest divendres informar favorablement a la petició d'aquesta entitat per gaudir de l'ús d'aquest espai, feta a través del departament de Martí Sansaloni.

El local públic del qual en tindrà l'ús a partir d'ara l'entitat és un despatx de l'edifici situat al número 3 de l'esmentat carrer. Cort i la Conselleria de Salut signaren un conveni fa vint anys sobre aquesta propietat municipal pel qual l'Ajuntament cedia l'ús d'aquest, i d'un altre immoble al carrer Campaner, "amb la condició que fossin destinats a usos socials i culturals".

Per això era necessari que l'equip de govern es pronunciàs expressament sobre si la petició de l'"Acadèmi de Sa Llengo Baléà”, presentada mitjantçant una instància per la Conselleria de Salut el passat 22 de desembre, complia els requisits "respecte de si les activitats d'aquesta associació estan incloses dins els usos socials i culturals que condicionaren la cessió".

La resposta del govern municipal de Cort ha estat afirmativa, considerant que l'entitat compleix aquests requisits. L'" Acadèmi de sa Llengo Baléà" postula el gonellisme, en contra de la unitat de la llengua catalana, i sosté que "[sic] considerand que desd’es punt de vista de sa Filología, sa nostra llengo baléà té més similituts desinensials y lètsicas emb so Llatí, es Béarnês, es Gascó, es Provensal y s’Occità, qu’emb so sintètic Català”.

Entre els seus  "acadèmics" hi ha l'exvicepresident del PP balear i exconseller de Turisme, Carlos Delgado, i l'expresident del Foment del Turisme i exdirectiu d'Air Berlin, Álvaro Middelmann.

En la mateixa junta de govern, l'equip de Mateu Isern ha aprovat també la cessió d'un altre local, en el mateix edifici i pels mateixos motius, a l'entitat "Associació Dignitat i Solidaritat (ADIS Baleares)". En aquest immoble la Conselleria de Salut ha anat cedint diferents espais a entitats principalment socials, com associacions de suport a malalts i familiar, i culturals, com la d'artistes visuals. Entre les condicions d'ús hi ha que no es puguin fer activitats lucratives i que les entitats han d'encarregar-se de manteniment.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF