Societat 22/03/2021

El Govern veu amb "molta preocupació" l'increment de la incidència a les Balears

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha admès que la "Setmana Santa serà una època de risc" i que es treballa per "reduir la mobilitat de tothom"

3 min
Els consellers Iago Negueruela i Rosario Sánchez després de la reunió del Consell de Govern d'aquest dilluns

El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha manifestat que l'Executiu veu "amb molta preocupació" l'increment de la incidència acumulada a les Balears, sobretot pel perill que suposa que "un 76% dels casos" siguin de la soca britànica. Negueruela ha indicat que la incidència a 14 dies era de 47 casos per cada 100.000 habitants el 20 de març, mentre que la setmana anterior era de 41,2 casos. "Mallorca i Menorca han començat a experimentar creixements, encara que la situació als hospitals continua millorant de manera lenta", ha afegit el portaveu, que ha demanat a la ciutadania "una actitud d'extrema prudència vigilància".

En aquest sentit, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol ha defensat, a la visita a l’ampliació del CEIP Ses Cases Noves de Marratxí, que la situació epidemiològica actual a l'Arxipèlag és "complicada" i ha remarcat que "estam en un moment molt difícil". Armengol ha reiterat que la seva prioritat "és salvar vides i evitar els contagis" i ha admès que la "Setmana Santa serà una època de risc" i que es treballa per "reduir la mobilitat de tothom".

Negueruela ha recordat que la mobilitat estarà fortament restringida aquesta Setmana Santa i ha demanat que es respectin les mesures per mantenir la situació, ja que a hores d'ara les Illes tenen la incidència més baixa de tot l'Estat, en què la mitjana és de 128,17 casos. "Ens preocupa molt la mobilitat. Volem màxima conscienciació i seguretat", ha dit. El conseller ha indicat que "la situació s'estudiarà al detall" i que "s'analitzaran mesures per adoptar". Tot això,

Negueruela ha remarcat que un dels principals motius de preocupació és la circulació de la soca britànica a les Balears, ja que pot provocar "un increment exponencial". "Veim un augment a nombrosos països, com França, Itàlia o Àustria, i també caldrà comprovar com es comporten els increments en aquests indrets", ha continuat el portaveu. "Si hem dit que la mobilitat ha de ser molt controlada, és per evitar que tinguem una altra pujada de la situació epidemiològica, que no ens podem permetre", ha afegit el conseller, a més de subratllar que "s'adoptaran les mesures que siguin necessàries per garantir l'estabilitat de la situació". També ha explicat que "no tindria sentit que, ara que torna la vacunació massiva amb AstraZeneca i que s'està a punt d'autoritzar amb Johnson&Johnson, tinguéssim una altra pujada". En cas d'haver de prendre decisions sota el criteri dels experts, Negueruela ha assenyalat que s'aplicarien "com abans millor" i "no després que hi hagi transmissió comunitària".

Control de viatgers estrangers

Sobre l'arribada de turistes alemanys a les Illes per passar les vacances de Setmana Santa, el conseller ha exigit al govern espanyol que controli "un per un" tots els viatgers estrangers, com fa l'Executiu autonòmic "amb els viatgers estatals". "En el marc dels acords europeus, els turistes internacionals poden arribar amb una prova PCR negativa a l'entrada de qualsevol dels nostres aeroports. Demanam al govern espanyol que el control sigui un per un", ha explicat.

Negueruela ha reiterat que l'objectiu de l'Executiu no és la reactivació per Setmana Santa, sinó a l'estiu. "Ens jugam les nostres vides i l'economia. És important garantir la seguretat dels ciutadans per començar el reinici de la nostra activitat més endavant", ha dit el conseller. A més, ha tornat a destacar que "les mesures restrictives en Setmana Santa són per a tots", perquè és més fàcil rastrejar i controlar "una situació com la que tenim ara".

stats