Societat 23/06/2021

El Govern posa en marxa un projecte per incrementar la població de gatvaires

A llarg ternimi es vol fer el mateix amb altres taurons amenaçats de les Balears

ARA Balears
1 min
Un exemplar de gatvaire (Scyliorhinus stellaris).l

PalmaEl Govern ha posat en marxa el projecte 'Petits taurons', amb l'objectiu de criar exemplars de gatvaires (Scyliorhinus stellaris) en captivitat per alliberar-los al medi i incrementar-ne la població a les Balears. La iniciativa tindrà una durada mínima d'uns tres anys i la intenció és que a llarg termini s'ampliï es faci el mateix amb altres taurons amenaçats.

La cria dels gatvaires es farà a les instal·lacions del Palma Aquarium, el centre de visitants del Parc Nacional de Cabrera i el Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura (LIMIA). Actualment el projecte ja compta amb 11 exemplars i ja se n'han obtingut les primeres postes. La previsió és que d'aquí a uns mesos es puguin alliberar les primeres cries. A través del programa també se'n farà un altre d'educació ambiental i s'implicarà el sector pesquer, que ha d'aconseguir exemplars reproductors.

El gatvaire és una espècie de tauró que sol viure entre els quaranta i vuitanta metres de fondària, i que encara és present a les aigües de les Balears, especialment al Parc Nacional de Cabrera, a Formentera i al Canal de Menorca. Ara per ara l'espècie és considerada en perill d'extinció en el Llibre vermell dels peixos de les Illes Balears i no està protegida fora de les reserves marines.

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i la de Medi Ambient i Territori han signat aquest dimecres un acord de col·laboració amb cinc entitats conservacionistes, la Fundació Palma Aquarium, Petites Illes del Mediterrani, Save the Med, Mallorca Preservation Foundation i Marilles Foundation, per al desenvolupament del projecte.

stats