Societat 17/01/2022

El Govern obre la vacunació amb la dosi de reforç als illencs d'entre 18 i 39 anys

L'executiu illenc demanarà al TSJIB la pròrroga de les mesures covid-19

2 min
Una infermera vacunant una dona en una imatge d'arxiu.

PalmaEls illencs d'entre 18 i 39 anys ja poden demanar cita per rebre la dosi de reforç de la vacuna contra el covid-19 a partir d'aquest dilluns a través de l'espai web BitCita. Així n'ha informat la consellera de Salut Patricia Gómez en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Amb aquest grup poblacional –format per devers 161.000 persones– la vacunació amb la dosi de reforç està oberta a tota la població major d'edat.

Ara com ara, 54,4% de la població diana ha rebut el vaccí de reforç. Gómez ha recordat que a partir de l'1 de febrer entra la norma que estableix la caducitat del certificat covid-19 als nou mesos d'haver rebut la dosi completa i, per tant ,fa falta posar-se la de record per mantenir la vigència del document. En el cas d'haver rebut les anteriors dosis de Moderna o Pfizer s'ha d'esperar cinc mesos per rebre la tercera dosi, i en el cas dels fàrmacs d'AstraZeneca o Janssen, l'espera ha de ser de tres mesos.

La consellera també s'ha referit a la vacunació entre els infants de 5 a 12 anys, tot assegurant que "va incrementant el ritme" fins a arribar al 26,4%. Així i tot, les Balears continuen sent la comunitat amb menys percentatge d'immunització en aquesta franja. Per tal d'accelerar aquest ritme, Salut va obrir la vacunació sense cita per als infants aquest cap de setmana, cosa que es tornarà a repetir el cap de setmana que ve. Entre dissabte i diumenge, 404 infants varen rebre la dosi a l'espai Francesc Quetglas de Palma, 263 dels quals sense cita.

A més, la Conselleria de Salut treballa per habilitar un nou espai de vacunació a Manacor, en concret a l'antic local de Dentix, que estarà llest a partir de dimecres i disposarà de sis línies de vacunació. D'altra banda, tres equips militars es desplaçaran a Eivissa per donar suport a la campanya, que se sumen als dos que ja fan feina a Mallorca.

Pròrroga de mesures

D'altra banda, Gómez ha informat que es prorrogaran les mesures covid-19 vigents actualment. Fonamentalment, es tracta de l'obligació de presentar el certificat covid-19 en àmbits com el de la restauració i l'oci nocturn; així com l'obligació per part dels sanitaris i sociosanitaris d'acreditar aquest document per anar a treballar o bé fer-se tres proves diagnòstiques setmanals. Les mesures estan vigents fins al 24 de gener, i s'allargarien dues setmanes més si reben el vistiplau de la justícia.

Pel que fa a la situació sanitària, la consellera ha explicat que una bona notícia és que els contagis han davallat els darrers tres dies, però ha alertat dels efectes de Sant Antoni i Sant Sebastià. "Alguns models predictius veuen la baixada de contagis aquesta setmana, però és difícil veure si aquesta tendència a la baixa es consolidarà", ha precisat.

La incidència de covid-19 ja frega dels 3.000 casos per 100.000 habitants a l'Arxipèlag, segons les darreres dades de Salut. En el darrer dia, s'han detectat 2.364 nous casos i la taxa de positivitat ha estat del 33,7%. Als hospitals, continua augmentant l'ocupació: hi ha 360 pacients amb covid-19 a planta (23 més que diumenge) i 92 a l'UCI (quatre més). Les unitats de crítics estan en risc molt alt, amb el 26,10% dels llits covid-19 ocupats. L'Atenció Primària fa el seguiment de 58.292 illencs afectats pel virus.

stats