Societat 07/09/2023

El Govern no garanteix que el centre de crisi de violència sexual de Mallorca obri enguany

El projecte, que va deixar enllestit l'anterior equip de govern, està finançat pels Fons Europeus i el termini per executar-lo és desembre del 2023

2 min
D'esquerra a dreta i en primera línia: la directora de l'Institut Balear de la Dona, Cati Salom; la presidenta del Govern, Margalida Prohens; i la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer.

Palma"Una patata calenta". Així ha descrit la nova directora de l'Institut Balear de la Dona (IBDona), Cati Salom, el projecte d'executar un centre de crisi per a víctimes de violència masclista a Mallorca, tal com preveu la Llei del 'només sí és sí' a totes les províncies de l'Estat. Per fer-lo possible, i amb el finançament dels Fons Europeus, el govern del Pacte va signar el 26 de juny un conveni amb el Consell de Mallorca per posar-lo en marxa, però aquest dimecres la directora de l'IBDona ha advertit que no poden garantir que el centre estigui en funcionament en temps i forma.

Tal com ha explicat Salom en unes declaracions prèvies a la Comissió per a la Igualtat, la intenció inicial era establir més d'un centre a les Illes, però finalment el projecte només s'ha concretat en un únic conveni amb el Consell de Mallorca. No obstant això, la directora de l'IBDona tampoc té clar que els mecanismes puguin ser prou àgils per tenir aquest espai adquirit per al desembre. Cal recordar que el govern espanyol va transferir a les Balears 465.036 euros el 2021 i 1.085.085 el 2022 per impulsar una infraestructura que havia d'estar en marxa el 2023. En cas que això no sigui possible, el Govern hauria de demanar una pròrroga a l'executiu de l'Estat. Ara, però, l'encarregat de cercar aquest centre és el Consell de Mallorca.

Per la seva banda, la presidenta del Govern, davant la pregunta de si donaran continuïtat a aquest projecte, ha declarat que "s'ha de fer complir la llei estatal". No obstant això, ha assenyalat que "cal mirar com està el projecte, perquè es va aprovar al final de la legislatura anterior". Sigui com sigui, ha insistit que continuaran i milloraran "tots els projectes i les polítiques que siguin útils per a les dones i per a la consecució de la igualtat real i efectiva de la igualtat".

El centre de crisi hauria d'aglutinar en un sol espai els serveis d'atenció i acompanyament que duen a terme el Consell i el Govern, és a dir, atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes de violència sexual, els familiars i les persones de l'entorn, així com atenció telefònica, telemàtica i presencial les 24 hores del dia, cada dia de l'any. En concret, s'atendran dones més grans de 16 anys víctimes i supervivents de violència sexual, tant si la violència s'ha produït de manera recent com en el passat. Per accedir-hi, no serà necessària la interposició d'una denúncia i l'enfocament estarà centrat en la víctima.

Tant Prohens com la directora d'IBDona han participat aquest dimecres en la Comissió per a la Igualtat per tractar "l'increment d'agressions sexuals en diferents àmbits i espais" que s'han detectat arreu de les Illes els darrers mesos. Tal com ha subratllat la presidenta, alguns d'aquests casos han ocorregut "en revetles, fins i tot en un parc aquàtic, o espais d'oci". En qualsevol cas, el principal missatge de la presidenta ha estat que "en cap cas aquestes agressions identificades representen el turisme de les Illes Balears, ni és la imatge ni la tònica habitual de les Illes Balears, com tampoc de les festes populars". Finalment, ha incidit que actuaran "amb màxima contundència" contra el que considera "fets concrets".

stats