Societat 23/11/2018

El Govern amplia en 142 milions d'euros el crèdit per atendre despeses derivades de sentències

El 2018, l'Executiu balear ja ha pagat 155 milions en sentències firmes

Toni Crespí
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Govern haurà de fer front a nous pagaments per atendre despeses derivades de sentències judicials que encara estan pendent de pagament en l'àmbit de mesures urgents per a la protecció territorial. D'aquesta manera, l'Executiu balear ha aprovat un decret llei de concessió de crèdits suplementaris per un import de 142 milions d'euros, amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de l'exercici 2018.

Amb el que es du d'any, el Govern ja ha pagat 155 milions d'euros en sentències fermes. La nova ampliació de crèdit, preveu que els 142 milions es destinin a finançar l'endeutament dels pròxims mesos. La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Pilar Costa, ha explicat que "aquesta nova ampliació es deu que hi ha algunes sentències que se'ns ha requerit pagar de forma immediata, però també preveu el pagament d'altres que encara falta la sentència definitiva i per tant no són fermes i no els hem de pagar immediatament".

Des del Govern exposen que durant els darrers mesos s'han notificat a l'Administració de la Comunitat Autònoma diverses sentències judicials que han suposat la condemna a pagar importants quanties en concepte d'indemnització i interessos a favor dels subjectes afectats per l'aplicació de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Balears.

Costa ha destacat que la Llei de Finances preveu la tramitació de crèdits suplementaris del crèdit inicialment previst quan "per raons d'urgència i interès públic s'hagi d'efectuar alguna despesa que no es pugui ajornar fins a l'exercici següent, i per a la qual no hi hagi crèdit suficient, o quan no sigui possible dotar-la mitjançant altres tipus de modificacions de crèdit".

Modificació del decret d'ajudes al Llevant

De la mateixa manera, aquest decret també modificarà el Decret llei 2/21018, de 18 d'octubre, pel qual s'estableixen les ajudes i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per les inundacions del 9 d'octubre al Llevant de Mallorca.

"La modificació té l'objectiu d'aclarir i simplificar la justificació d'alguna de les ajudes en matèria d'habitatge i altres edificacions", ha declarat la portaveu del Govern. Costa ha explicat que se suprimirà l'exigència d'executar i justificar les obres de reparació o rehabilitació que es facin en cas de destrucció parcial de la construcció, i també en cas que aquesta destrucció parcial no afecti l'estructura de l'immoble.

Resposta de Miquel Ensenyat

El candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern, Miquel Ensenyat, ha responsabilitzat al PP del pagament de les indemnitzacions a les quals el Govern haurà de fer front per la Llei de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears en una informació publicada a la pàgina web del seu partit.

Ensenyat ha implicat directament al PP i ha assegurat que una vegada més la mala gestió del PP continua fent mal molts anys després. "Ha estat el PP qui amb la seva acció de govern ha provocat que les indemnitzacions siguin les que són. Va ser en l’etapa de Biel Company, com a conseller de Medi Ambient, quan es van derogar tots els articles clau de la llei que emparaven els terrenys protegits. De fet, les primeres sentències donaven la raó a l’Administració".

stats