Societat 13/01/2022

El Govern impulsa a Calvià la primera comunitat d’energies renovables destinada a particulars

Els veïns podran abaratir la factura del llum fins a un 40%

ARA Balears
2 min
Ajuntament de Calvià.

PalmaEl Govern balear ha presentat aquest dijous la que serà la primera comunitat energètica d’energies renovables que beneficiarà directament la ciutadania de tota una zona residencial. En concret, aquesta primera passa s'ha fet a la urbanització del Galatzó, a Calvià, i l'ha impulsada la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), amb el suport de l’Ajuntament de Calvià.

Aquesta comunitat energètica instal·larà panells fotovoltaics a diferents espais de la urbanització com l’institut, l’escola i el poliesportiu, a més d’altres cobertes residencials i aparcaments. Segons han informat en un comunicat, els càlculs inicials indiquen que en aquests espais es podran instal·lar més de 900 kW de potència, de manera que els veïns puguin abaratir la factura del llum fins a un 40%.

A més, han concretat que prop del 80% del consum de la urbanització es podria abastir amb l’energia fotovoltaica que s’instal·li sobre les cobertes, i se'n beneficiarien tant els espais públics com els particulars. Precisament, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que "la transició energètica és una oportunitat per lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica, fent-la des d’una perspectiva socialment justa i aconseguint que tothom es pugui beneficiar de l’autoconsum".

En aquest sentit, Yllanes ha remarcat que "les comunitats energètiques són la peça clau per aconseguir el canvi de model energètic cap a un sistema més descentralitzat i participatiu", i ha afirmat que vol que aquest tipus de projectes es repliquin a les Illes.

Yllanes ha recordat que els fons Next Generation suposen una oportunitat històrica per canviar el model energètic i que el Ministeri de Transició Energètica ja ha anunciat que obrirà aviat una convocatòria amb 100 milions d’euros inicials per impulsar aquests projectes. "Des de les Balears volem ser líders en aquestes noves formes d’autoconsum col·lectives, com ho som en l’autoconsum de particulars".

Pel batle, Alfonso Rodríguez Badal, "és una magnífica notícia per a Calvià que una de les nostres zones sigui la primera en què es desenvolupa una iniciativa com aquesta" i ha afegit que aquesta aposta "beneficiarà també els veïns de la zona per la reducció de la seva factura elèctrica, i sense que els suposi cap cost".

L’IBE gestionarà tota la comunitat energètica de Galatzó, que es durà a terme en diverses fases i podrà reinvertir els ingressos per anar sufragant-les. Durant les hores de producció, l’energia es podria vendre al voltant de 0,075 €/kwh. S’estima un estalvi d’entre un 30% i un 40% en la factura dels usuaris. Cal tenir en compte que l’IBE ja està impulsant aquest tipus de projectes en polígons industrials. És el cas de les dues primeres comunitats energètiques: a Sant Lluís (Menorca) i a Marratxí.

stats