Societat 10/09/2021

El Govern impulsa l'autoconsum i la descarbonització repartint 41 milions d'euros en ajudes

L'Executiu ha iniciat un seguit de reunions amb consells, ajuntaments, patronals, sindicats i empreses de Mallorca perquè coneguin les subvencions

ARA Balears
2 min
Una de les plaques instalades a la teulada de la fàbrica, subvencionades pel Govern.

PalmaEl Govern ha presentat aquest divendres les ajudes que ja s'estan donant o que han d'arribar els pròxims mesos per potenciar la transició energètica, que equivalen a més de 41 milions d'euros i que se sumaran als 230 milions del fons Illes Sostenibles. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, han iniciat aquest matí a Inca un seguit de reunions amb consells, ajuntaments, patronals, sindicats i sectors empresarials de Mallorca per presentar les diferents subvencions en matèria energètica que gestiona el Govern.

En la presentació han defensat la necessitat d'impulsar l'autoconsum particular, empresarial i a les administracions públiques; el foment de comunitats energètiques, i la cobertura de teulades i aparcaments amb plaques solars. Les ajudes destinades a l'autoconsum a empreses es publicaran al llarg de la segona quinzena de setembre, i disposaran de 5,6 milions. L'autoconsum per a particulars i administracions públiques disposarà de 4,8 milions i les subvencions per a inversions en sistemes tèrmics renovables del sector residencial, de 2,3 milions.

Per a més endavant està previst que particulars, empreses i administracions públiques es puguin acollir a ajuts per a la implantació d'energies renovables tèrmiques en processos industrials i altres sectors, amb una línia d'1,5 milions d'euros. Però també per potenciar la generació de calor i fred amb energies renovables en el sector dels serveis, amb una partida de 402.819 euros i de 402.819 per a biogàs.

Pel que fa a l'estalvi i l'eficiència energètica, els esforços se centren a reduir el consum energètic de particulars, empreses i administracions públiques, així com dels sectors industrial i agropecuari. El Govern també proposa posar en marxa accions de sensibilització; inversions de millora en el desenvolupament tèrmic dels edificis, i millorar l'enllumenat i l'eficiència de maquinària en els processos productius i en la implementació de la gestió energètica. Per això, hi ha ajudes dels programes PREE 5000 (535.000 euros), DUS 5000 (802.500), PREE 5000 (100.000.000), PIME Eficiència indústria (1,5 milions) i subvencions per a l'eficiència energètica en instal·lacions agropecuàries (375.000).

stats