Societat 04/03/2021

El Govern exigirà compensar els arbres i cultius eliminats per fer parcs fotovoltaics

El promotor haurà de llogar o comprar una altra parcel·la on planti l'equivalent afectat per la instal·lació de plaques

ARA Balears
2 min
El parc fotovoltaic de Can Mas, a Bunyola.

El Govern exigirà als promotors que facin parcs fotovoltaics a les Balears que compensin els arbres i cultius que s'eliminin d'un terreny per haver-hi instal·lat les plaques. Com a mínim s'hauran de plantar el mateix nombre d'arbres arrabassats durant el temps que funcioni el parc, segons l'esborrany del decret de modificació del Pla director sectorial energètic elaborat per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.

El document preveu incloure més exigències perquè les instal·lacions siguin més harmonioses i respectuoses amb l'entorn en què es troben, segons ha explicat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en un comunicat. Caldrà mantenir o trasplantar els arbres més grans afectats per les plaques, malgrat que suposi una redistribuciuó dels panells.

L'ocupació del parc haurà de ser inferior a una hectàrea per cada MWp instal·lat, excepte que hi hagi qüestions tècniques que impedeixin complir aquests criteris d'ocupació, com per exemple amb usos agraris combinats.

El text preveu exigir un sistema de reg per assegurar el ràpid creixement de la barrera vegetal que caldrà plantar al voltant del parc. S'haurà de regar preferentment amb aigua depurada i en horari de menys intensitat lumínica. A més, s'hauran de fer revisions periòdiques sobre l’estat de la barrera vegetal durant tota la vida del parc, i assegurar-ne el bon estat de conservació substituint els arbres que morin.

Totes les edificacions dels parcs solars hauran d'estar acabades en pedra, marès o pintades amb colors ocres i la coberta ha de ser inclinada de teula àrab. La fusteria exterior haurà de ser com la tradicional de les Balears.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dijous el parc fotovoltaic de Can Mas, a Bunyola, on precisament ja s'apliquen alguns criteris de protecció, com ara el trasplantament d'arbres, i es preveu una campanya de seguiment d'aus.

stats