Societat 03/01/2021

El Govern estalvia 25 milions d'euros de deute públic

L'Executiu autonòmic ha aconseguit millorar les condicions de préstecs anteriors amb l'Estat

Ara Balears
1 min
El Consell de Mallorca s'adhereix a la plataforma per a la reforma del sistema de finançament

PalmaEl Govern balear ha aconseguit reduir el deute públic en 25 milions d'euros en les negociacions amb diverses entitats financeres, gràcies a la millora de les condicions en préstecs anteriors subscrits a l'administració de l'Estat. Així, a més, disminueix el volum de préstec de la comunitat autònoma amb el govern espanyol.

Segons ha informat el Govern aquest diumenge, el procés ha rebut una bona acollida per part de les entitats financeres i ha permès refinançar en millors condicions fins a un total de 1.524 milions de deute públic d'operacions fetes des del 2012. Durant el 2020, s'han formalitzat 14 préstecs amb entitats financeres per cancel·lar anticipadament, totalment o parcialment operacions amb l'Estat, sense crear nou endeutament ni allargar terminis de venciment.

Aquest refinançament suposa un estalvi previst de 25 milions per a les finances públiques. Així, el Govern augmenta fins a prop de 70 milions l'estalvi aconseguit amb el procés de refinançament del deute iniciat fa cinc anys. Entre el 2015 i el 2019, aquest tipus d'operacions varen permetre un estalvi de 42 milions. Les dades representen "una mostra de la credibilitat i la solvència creditícia" de la comunitat autònoma als mercats financers, ha destacat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Així mateix, el tancament d'aquestes operacions redueix deu punts el pes del volum de deute autonòmic en mans de l'Estat, subscrit a través de mecanismes del fons estatal de finançament per a comunitats autònomes. A finals de 2019, el volum de deute amb l'Estat representava prop d'un 69% del deute autonòmic i al tancament de l'exercici 2020 se situarà en un 58% aproximadament, gràcies a l'augment del volum d'operacions en els mercats privats amb les entitats financeres.

stats