El govern espanyol manté la prohibició d'arribada de creuers als ports fins que acabi l'estat d'alarma

La restricció ja s'havia prorrogat en dues ocasions i s'aplicarà a tot l'Estat

Els creuers continuaran sense poder atracar als ports espanyols mentre duri l'estat d'alarma, segons una ordre dictada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que va entrar en vigor aquest dilluns. La prohibició, que ja s'havia prorrogat en dues ocasions, diu que el transport de passatgers ha de conservar certes mesures de contenció i prevenció per evitar la propagació del coronavirus, segons ha informat l'agència Efe. La restricció s'aplicarà a tot l'Estat sense tenir en compte la fase en què es trobi cada regió durant la desescalada.

El govern espanyol destaca que la Comissió Europea, en un comunicat del 13 de maig, va assenyalar que els brots de covid-19 en creuers han posat de manifest l'especial vulnerabilitat dels entorns tancats durant llargs viatges. Per això, abans que aquests vaixells puguin tornar a operar, caldrà establir procediments estrictes per reduir el risc de contagi entre els passatgers i els tripulants i proporcionar assistència mèdica adequada per a cada cas.

La situació actual de la pandèmia i les directrius i recomanacions de la comissió desaconsellen aixecar la restricció d'entrada de creuers fins que no es prenguin mesures "estrictes" per evitar contagis als vaixells, segons el govern espanyol.

A més, com a mesura preventiva, l'ordre ministerial tampoc no permet l'entrada de vaixells i embarcacions d'oci estrangeres que no tinguin el seu port d'estada a Espanya, llevat de les que entrin amb tripulació professional a bord. 

Cal recordar que abans de la declaració de l'estat d'alarma 40 creuers varen sol·licitar permís a l'Autoritat Portuària de Balears (APB) per poder atracar a Palma i evitar fer escala als ports d'Itàlia a causa del coronavirus. La majoria de les peticions estan previstes fins al mes de juny, encara que l'APB indicà que una bona part es preveu per als mesos d'abril i maig.

A més, el creuer més gran de la companyia Costa Cruceros, el Costa Smeralda, que venia de Palma, va estar bloquejat per les autoritats italianes al port de Civitavecchia per un cas sospitós de coronavirus. No obstant això, les primeres anàlisis fetes a una passatgera originària de Macau (la Xina) varen donar negatiu en coronavirus. El vaixell, amb una capacitat de 6.000 passatgers, va fer escala a Palma el 28 de gener d'enguany, després de sortir de Barcelona, durant unes deu hores, entre les 7.40 i les 18.13 h.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF