Societat 19/09/2021

El govern espanyol portarà a la Fiscalia la manifestació neonazi de Madrid contra el col·lectiu LGTBI

Un detingut entre els concentrats van recórrer els carrers del barri madrileny de Chueca cridant contra els homosexuals i els immigrants

ARA
2 min
Un grup de neonazis es manifesta a Chueca al crit de "fora mariques dels nostres barris"

MadridUn grup de neonazis es van manifestar aquest dissabte a la tarda pels carrers del barri madrileny de Chueca en contra del col·lectiu LGTBI i dels immigrants. Els concentrats portaven pancartes amb simbologia nazi i van cridar consignes com "Fora mariques dels nostres barris", "Fora sidosos de Madrid" o "Tu no ets espanyol perquè no ets blanc", a més de cantar el Cara al sol i fer la salutació feixista.

La marxa estava convocada pel grup d'ultradreta Madrid Seguro en contra de les Agendes 2030 i 2050 i va començar a la plaça de Chueca, el punt de trobada del col·lectiu LGTBI de la capital espanyola. La portaveu del govern municipal de Madrid, Inmaculada Sanz, ha explicat aquest diumenge al matí que la policia municipal va detenir una persona i ha titllat "d'absolutament rebutjables i inacceptables" les proclames que es van sentir en la manifestació.

Davant d'aquests fets, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va anunciar aquest dissabte a través de Twitter que portaria a la Fiscalia aquesta manifestació. "Posarem en coneixement de la Fiscalia l'odi LGTBIfòbic i racista de la manifestació nazi d'avui a Chueca", va escriure la ministra, que va mostrar el suport a tot el col·lectiu LGTBI.

En la mateixa línia es va expressar la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i també ho van fer diversos dirigents polítics com el líder de Més País, Íñigo Errejón, que en el seu cas va carregar contra la Delegació del govern a Madrid per haver autoritzat la manifestació. Errejón portarà aquests fets al Congrés, on preguntarà al govern espanyol els criteris que va seguir per autoritzar la marxa.

Ciutadans, per la seva banda, també va condemnar la manifestació a través del seu compte oficial de Twitter, on va qualificar de "lamentable assenyalament contra el col·lectiu LGTBI".

En canvi, el president de Vox, Santiago Abascal, ha posat en dubte que el grup que es va manifestar fos de neonazis i ha assegurat que era una "banda de bojos i de fanàtics cridant barbaritats que no representen a cap espanyol" i ha acabat dient que "feia olor de cloaca socialista", insinuant que el govern espanyol està darrere d'aquesta marxa. En declaracions davant dels mitjans de comunicació aquest diumenge, Abascal ha arribat a dir que últimament es veuen "coses molt estranyes" i ha posat d'exemple els sobres amb bales que van rebre ministres del govern espanyol durant la campanya del 4-M o "muntatges com el de Malasaña", en referència a la falsa agressió homòfoba.

El col·lectiu LGTBI també portarà la marxa a la Fiscalia

Davant d'aquests fets, diverses organitzacions LGTBI han emès un comunicat per rebutjar la manifestació d'aquest dissabte. Ho han fet Respeta LGTBI, en coordinació amb La Xarxa LGTBI d'Entitats i Empreses pel Suport Mutu a la Comunitat de Madrid, que han denunciat els discursos d'odi i expressions "vexatòries" i "amenaçadores" del grup de neonazis. En el seu cas, també han anunciat que portaran els fets a la Fiscalia de delictes d'odi.

"Des de les nostres organitzacions no entenem com es poden autoritzar aquest tipus de manifestacions, tot i que som conscients del dret preexistent de manifestació", apunten en el comunicat recollit per Europa Press, on també retreuen a la policia que no s'identifiquessin les persones que van cridar expressions homòfobes. En aquest sentit, demanen "unitat social i política democràtica" davant aquest tipus de delictes d'odi, a més de protegir els "drets fonamentals de les víctimes".

stats