El govern espanyol endureix el confinament a les Illes: "Anar a comprar no és cap excusa"

Les sancions per incomplir l'estat d'alarma han augmentat els darrers dies a les Balears

"Fer la compra no és una excusa per sortir al carrer, sinó la manera d'abastir-nos per al confinament", adverteix la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears en un comunicat. A partir d'aquest dijous, les forces i cossos de seguretat de l'Estat endureixen les mesures de l'estat d'alarma i recorden que "és important sortir a comprar el menor nombre de vegades a la setmana possible, preferiblement un, i als establiments més propers al domicili".

Segons la Delegació, les actes administratives –és a dir, propostes de sanció– han augmentat els darrers dies, fet que indica que la població no està complint el confinament domiciliari que estableix el Reial Decret 463/2020. Per aquest motiu, informen que s'intensificaran encara més els controls tant al carrer com a la carretera per tal de garantir les mesures de seguretat decretades durant l'estat d'alarma per contenir la pandèmia del coronavirus a les Illes.

Treure el ca sense sortir de la illeta

Així, assenyalen que només es pot sortir al carrer per a coses imprescindibles i per motius justificats, com estableixen les excepcions del reial decret pel qual es declara l'estat d'alarma. En el cas de la compra, a banda de fer-ho de manera menys freqüent, aconsellen fer-ho per mitjà del servei d'entrega a domicili, en els casos que sigui possible.

El portaveu de la Policia Nacional Alejandro Becerra especifica que s'aplica el mateix criteri amb la compra de tabac o premsa: "No es permetrà que la gent acudeixi als establiments diverses vegades al dia". En cas d'altres motius justificats, com ara anar al centre mèdic o cuidar persones dependents demanen que els desplaçaments es facin "per causes de vertadera necessitat i el temps mínim indispensable".

Quant a un altre dels supòsits permesos, treure la mascota a passejar, Becerra detalla que cal sortir només "perquè l'animal faci les seves necessitats fisiològiques" i, preferentment, a la mateixa illeta. "No està permès sortir a córrer amb el ca ni fer tertúlia amb més persones", afegeix el portaveu.

Què es pot fer i què no durant el confinament pel coronavirus a Balears?

Tot i que la Policia Nacional, les policies locals i la Guàrdia Civil hagin incrementat els dispositius de vigilància, la Delegació assegura que les actes administratives continuen pujant. Aquest dimecres, només en un dia, es varen aixecar 620 propostes de sanció a les Balears a persones que no respectaven el confinament domiciliari i que es trobaven al carrer sense causa justificada.

Pel que fa a les carreteres, els agents varen fer dimecres més de 400 controls a tot l'Arxipèlag, en què més de 8.000 persones varen ser identificades i 7.500 vehicles foren supervisats. Aquests dispositius s'intensificaran a partir de divendres per evitar, encara més, desplaçaments innecessaris. Tot i que la Delegació agraeix la col·laboració ciutadana, avisa que "no podem relaxar-nos en la lluita contra el coronavirus" i insisteix que el confinament és "la màxima protecció davant la pandèmia".

Comprar droga a Son Banya, fer teràpia a la platja i altres excuses per saltar-se el confinament

EDICIÓ PAPER 12/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF