Societat 15/11/2022

El govern espanyol discrimina el català en uns premis d'investigació per a universitaris

El premi Arquímedes, convocat pel Ministeri d'Universitats, només permet presentar els treballs en castellà

2 min
Estudiants de la UIB en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Ministeri d'Universitats convoca, cada any, el certamen Arquímedes d'introducció a la investigació científica destinada a estudiants universitaris, i ho fa amb el castellà com a única opció per presentar els treballs. Aquest fet ha aixecat malestar entre les comunitats amb llengua pròpia, que han enviat una carta conjunta al secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón, demanant que el premi permeti incloure també treballs en les altres llengües cooficials de l'Estat. La resposta ha estat una negativa.

La missiva està signada pels responsables de política lingüística dels governs balear, català, valencià, basc, gallec i navarrès i expressa el seu "malestar per l'obligació de redactar en castellà els treballs d'investigació del certamen". En aquest sentit, defensen que les bases del concurs "no respecten el principi constitucional segons el qual les diferents llengües de l'Estat són un patrimoni cultural que mereix especial respecte i protecció, ni el dret de la ciutadania a escollir la llengua en què es volen expressar".

Així, per a les properes convocatòries, les comunitats demanen que "es reconsiderin" les bases i s'inclogui "explícitament la possibilitat que els treballs d'investigació puguin ser redactats també en qualsevol de les llengües oficials" perquè, d'aquesta manera, "es garanteixi que es respectin els drets lingüístics". A més, consideren que "s'està desaprofitant una bona oportunitat de contribuir a la difusió i riquesa cultural i lingüística que defineix l'Estat".

Per la seva banda, Pingarrón defensa que el certamen té "una alta participació" de treballs fets a totes les universitats, "per l'alta qualitat i especificitat dels treballs, ens veim obligats a cercar avaluadors experts en cada una de les matèries" i "no sempre podem trobar avaluadors que parlin totes les llengües del territori estatal". També al·lega que, en la fase final, que és pública i amb un jurat expert, "seria molt difícil i costós" tenir traductors simultanis a totes les llengües "i que coneguin el llenguatge tècnic per poder avaluar l'exposició amb total objectivitat". El secretari general acaba argumentant que "apostam per prioritzar la qualitat investigadora i utilitzar una llengua comuna, com és el castellà, amb el fi d'avaluar l'exposició de manera adequada".

28 premis

El certamen premia estudiants universitaris per fer treballs d'investigació científica i tecnològica en totes les àrees de coneixement. En total, hi ha 28 premis amb dotació econòmica, tres estades a centres d'investigació i sis premis a tutors. Els premis principals són l'especial Arquímedes, dotat amb 8.000 euros, el premi especial al millor treball en l'àrea de l'economia (6.000 euros), quatre primers premis de 6.000 euros cadascun i quatre segons de 4.000 euros.

stats