Societat 07/09/2020

Alerta taronja a les Balears per la DANA

La Direcció General d'Emergències recomana evitar desplaçaments aquest dilluns

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaL'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat, a partir d'aquesta mitjanit i fins dilluns horabaixa, l'alerta taronja a les Illes per les fortes pluges i tempestes que es preveu que provoqui la Depressió Aïllada en Nivells Baixos (DANA) formada sobre les Balears. Així mateix, la Direcció General d'Emergències i Interior ha decretat aquest diumenge l'Índex de Gravetat 1 (IG1) del Pla especial de fenòmens meteorològics adversos per pluges i tempestes a Mallorca, Eivissa i Formentera. A Menorca, en canvi, es manté el nivell 0.

En aquesta fase, activada per pluges potencialment perilloses, es recomana als ciutadans adoptar mesures comunes. Algunes consisteixen a impedir l'entrada d'aigua, evitar soterranis o zones baixes, allunyar-se dels torrents, no travessar zones inundades ni a peu ni en vehicles, no estacionar als ponts, voreres o desembocadures i evitar desplaçaments en cotxe o fer-los per rutes principals. En qualsevol cas, recorden que en cas d'emergència cal telefonar a l'112.

La mesura s'ha pres arran de les informacions rebudes des de la delegació territorial de les Balears de l'Agència Estatal de Meteorologia. Segons aquestes fonts, a les Illes es preveuen precipitacions acumulades de fins a 50 mm en una hora a partir de la matinada de dilluns, 7 de setembre. Així mateix, s'ha activat l'Índex de Gravetat 0 a l'illa de Menorca amb pluges que podran arribar als 20 mm/hora.

50 litres per metre quadrat en una hora

Segons l'Aemet, Mallorca i les Pitiüses poden arribar a registrar precipitacions de 50 litres per metre quadrat en una hora durant les primeres hores de dilluns. A Menorca, en canvi, les pluges poden arribar als 20 litres per metre quadrat en una hora.

La DANA es formarà sobre l'Arxipèlag i l'àrea marítima entre les Illes i el litoral peninsular, on hi serà fins dimecres. Les precipitacions associades a aquest fenomen començaran diumenge a Catalunya i podran afectar altres zones de l'est peninsular, com ara el País Valencià, Múrcia, Almeria, l'est de Castella-la Manxa i el sud d'Aragó.

Segons Meteorologia, aquesta depressió és provocada per la presència durant aquestes dates d'aire fred als nivells intermedis i alts de l'atmosfera, juntament amb la temperatura i l'alt contingut d'humitat de l'aire mediterrani. El vent dominant de component est i nord-est provocarà que aquest aire humit arribi a nivells baixos.

Segona tempesta en dues setmanes a la Serra

Aquesta nova DANA arriba només una setmana després que la serra de Tramuntana fos assotada per un temporal que va malmetre un total de 736 hectàrees en diversos graus d'intensitat. El Govern ja ha comunicat que instarà l'executiu espanyol que declari tota l'àrea Zona greument afectada. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per part seva, va començar aquest dilluns les tasques per obtenir una estimació dels danys provocats als cultius pel cap de fibló i la calabruixada. Més enllà de la Serra, el temporal ha afectat els cultius de diversos municipis com Manacor, Inca, Porreres, Felanitx i també els de la serra de Tramuntana. S’han vist malmeses, sobretot, infraestructures com els hivernacles, a més dels cultius exteriors d’hortalissa com pebres, meló, síndria i tomàtiga, entre d’altres. També s’han constatat danys a la collita de les olives, de l’ametla i a la de la vinya.

stats