Societat 07/06/2020

El Govern espera dilluns l'OK de Sanitat al pla pilot del turisme

Només queda una setmana perquè la proposta es posi en marxa i per ara l'Executiu balear encara no ha obtingut resposta

Catalina Riera
2 min
Turistes

PalmaEl Govern de les Illes Balears espera que aquest dilluns el Ministeri de Sanitat li doni el vistiplau per dur a terme la prova pilot que permetrà rebre turistes a partir de la segona quinzena de juny. "La nostra previsió és que demà tindrem la confirmació oficial del govern per fer-ho dia 15 de juny", ha recalcat la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, durant la roda de premsa que ha oferit després de reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Només queda una setmana perquè aquest pla es posi en marxa, però fins ara l'Executiu balear encara no n'ha obtingut resposta. I és que amb aquesta iniciativa es preveu portar unes 6.000 persones a les Illes per mitjà d'un corredor segur que demostri que es compleixen les mesures de seguretat. "Si ens obrim al turisme nacional, hauríem d'obrir-nos a l'internacional amb corredors segurs" i fer-ho amb els "països europeus que tinguin el mateix nivell de pandèmia", ha exposat.

Tot i que el Ministeri d'Exteriors dona suport a la iniciativa, la darrera paraula correspon al Ministeri de Sanitat. En qualsevol cas, la resposta ha de ser global, és a dir, serà el govern espanyol qui doni el vistiplau a la prova, la rebutgi o l'accepti amb modificacions.

Aquest pla començaria a partir de dia 15 de juny i els turistes que visitin les Illes durant aquest període "no estaran sotmesos a la quarantena", ha destacat Armengol. En aquest sentit, "la quarantena s'hauria d'adaptar a la reobertura, que hauria de ser dia 21 de juny i no l'1 de juliol", ha comentat.

Cal recordar que la prova pilot va ser una iniciativa del sector privat de les Balears. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) va reclamar el 25 de maig que es posàs en marxa entre els dies 15 i 22 de juny, amb l'objectiu de reiniciar els vols nacionals i internacionals, especialment amb Alemanya.

Canvi de criteri en el fons de 16.000 milions d'euros no reemborsable

La presidenta del Govern balear ha demanat també que part dels doblers que rebin les Balears del fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros que es repartirà entre les comunitats autònomes es pugui destinar a qüestions socials. Ha recalcat que la petició es deu al "canvi de distribució d'aquest fons".

En un principi, s'havien de destinar 10.000 milions a sanitat, 5.000 a compensar la caiguda d'ingressos i 1.000 per a temes socials, però ara seran "9.000 per a sanitat, 2.000 per a educació i 5.000 per a la caiguda d'ingressos, 4.200 dels quals per compensar la caiguda i 800 per reforçar les pèrdues de transport urbà terrestre", ha detallat.

Pel que fa al canvi de criteri, Armengol ha destacat que "beneficia les Illes Balears". Així i tot, encara considera que "és insuficient".

stats