Societat 11/04/2021

El Govern detecta una vuitantena d'incompliments relacionats amb bosses de plàstic

Consum ha remès les actes a la Direcció General de Residus, que té la potestat sancionadora

ARA Balears
1 min
El covid-19 genera una pandèmia de deixalles plàstiques

PalmaLa Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut i Consum del Govern balear ha aixecat 78 actes relacionades amb incompliments de les mesures relacionades amb la distribució de bosses de plàstic, després que la Direcció General de Residus i Educació Ambiental sol·licitàs la col·laboració de la Inspecció de Consum. Anteriorment, el Govern ja havia fet una campanya pel compliment del Reial Decret 293/2018, del 18 de maig.

En total, es varen inspeccionar 137 establiments de les Illes Balears. Concretament, 85 a Mallorca, 21 a Menorca i 31 a Eivissa. En aquestes inspeccions, es varen detectar 78 incompliments de la normativa que no havien estat solucionats. Ara, les actes s'han remès a la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, organisme que té la potestat sancionadora.

La campanya es va fer des de l'octubre de 2020 fins al 19 de març de 2021, ja que l'endemà –20 de març– entrava en vigor la Llei autonòmica 8/2019. Aquesta imposa restriccions d'ús encara superiors a les que marca el Reial Decret estatal, a més de la prohibició de nombrosos articles de plàstic d'un sol ús.

La llei balear estableix que les bosses molt lleugeres de plàstic únicament són acceptables per a articles frescos d'alimentació, prohibeix totes les bosses lleugeres de plàstic, incloses les compostables, i obliga a cobrar totes les bosses de plàstic lleugeres o reutilitzables (fins i tot les de més d'un 70% de plàstic reciclat). Tot, amb l'objectiu de reduir el consum de bosses de plàstic per prevenir i reduir els impactes adversos dels residus que generen.

stats