Societat 16/04/2019

El Govern ja multa bancs i fons d'inversió per vulnerar la Llei d'habitatge

Els inspectors han tramitat 12 sancions que sumen 180.000 euros i han revisat 486 habitatges

Ara Balears
1 min
Palma podrà limitar les zones aptes per a lloguer turístic

PalmaEl Servei d'Inspecció de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha inspeccionat fins ara 486 habitatges i ha imposat 12 sancions per incompliment de la Llei d'habitatge. Les multes, en la majoria dels casos, són a fons d'inversió i bancs, i sumen 180.000 euros, segons l'agència Efe. A més, el Govern ha detectat 5.731 pisos propietat de grans tenidors que no estaven inscrits al registre del Govern. Tot i això el conseller Marc Pons ha declarat que no es pot dir que tots 5.731 estiguin buits. Pons també ha recordat que la llei balear que obliga a declarar els pisos buits de grans propietaris és pionera.

El Servei d'Inspecció ara mateix tot just té 12 funcionaris però es preveu ampliar la plantilla amb cinc persones més. Dels 486 pisos que han visitat, el 60% estan habitats, ja sigui a través d'un contracte social o per persones desnonades que no resideixen de manera il·legal a l'immoble.

En total, fins ara s'han detectat 85 grans tenidors d'habitatge, 45 dels quals han inscrit totes o alguns dels immobles buits al registre obligatori i 40 que no ho han fet. Els 45 que sí que ho han fet, com a mínim en part, s'han inscrit com a titulars de 1.039 habitatges. Els que han decidit col·laborar amb el servei públic han posat a la seva disposició 160 pisos, dels quals encara només se n'han inspeccionat 45. Així i tot, de moment només 30 cases podrien incorporar-se a la borsa d'habitatge social fent-hi com a molt petites reformes.

Alguns dels grans propietaris que varen inscriure els habitatges no han col·laborat per facilitar les inspeccions, de manera que quatre d'aquests han estat multats amb un total de 60.000 euros. D'altra banda, dos tenidors han estat sancionats amb 30.000 euros per no pagar les quotes de les comunitats de propietaris.

stats