Societat 01/08/2020

El Govern destituirà Gual de Torrella del seu càrrec a l’APB

La pressió de MÉS per Mallorca i Podem precipita la decisió de l’Executiu. Finalment, Armengol no compareixerà en el Parlament

Maria Llull
2 min
El Govern destituirà Gual de Torrella del seu càrrec a l’APB

PalmaEl Govern farà efectiva la destitució de Joan Gual de Torrella com a president de l’Autoritat Portuària de Balears (APB) divendres vinent. Ha estat una setmana al llarg de la qual l’Executiu ha anat canviant el seu posicionament, en bona part a causa de la pressió de MÉS per Mallorca i Podem. Els socis del PSIB en el Govern varen reclamar des de començaments de setmana que Gual de Torrella, que va ser detingut el 24 de juliol per la seva implicació en un presumpte cas de corrupció a l’APB, fos apartat del càrrec. Però no va ser fins aquest divendres, quan el va posar a disposició de Francina Armengol, que es va prendre la decisió de fer-ho.

Enrere quedava una setmana marcada per la reunió del consell d’administració de l’Autoritat Portuària, en la qual Gual de Torrella es va negar a dimitir, i per la petició del PP perquè la presidenta del Govern comparegués davant del Parlament per donar explicacions. La junta de portaveus parlamentaris va votar en contra de la sol·licitud dels populars divendres. Curiosament, aquesta junta s’hauria d’haver fet dimecres, però la manca d’un suport clar de MÉS per Mallorca i Podem va provocar que s’ajornàs dos dies, i la reunió va tenir lloc una hora més tard del Consell de Govern en què es decidí la destitució.

L’endemà de la detenció de Gual de Torrella, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Pilar Costa, va indicar que l’Executiu estava a l’espera de l’evolució de les informacions. Francina Armengol va refermar aquest posicionament en assegurar que les mesures es prendrien en saber què havia passat. “El Govern estarà a l’altura quan s’hagin de prendre decisions”, va afirmar el mateix dimecres que Gual de Torrella havia de reunir-se amb el consell d’administració de l’APB. “Avui donarà les explicaciones oportunes”, va insistir.

El president va defensar la seva gestió i va negar cap mala praxi durant la reunió, en la qual també hi va ser present la cap de l’Advocacia de l’Estat, Dolores Ripoll, que igualment està sent investigada pel presumpte cas de corrupció. Les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil se centren en la possible concessió irregular d’amarraments i contractes. A més, segons va publicar Diario de Mallorca divendres, el marit de Ripoll (Federico Martínez) va fer estudis ambientals per a l’APB, encara que ella forma part del consell d’administració i fa d’assessora jurídica.

Responsabilitat política

“Hi ha un vessant de responsabilitat política del nomenament, que va ser per Consell de Govern”, destacà Pilar Costa després d’anunciar que l’Executiu havia acceptat la disposició de Gual de Torrella, a més de reconèixer que no tenia cap informació nova perquè es tracta d’un cas “sota secret de sumari”.

L’Executiu no ha fet públic cap nom per substituir Gual de Torrella al capdavant de l’APB. La passa següent després de fer efectiva la substitució serà comunicar-la al Ministeri de Foment.

EL VICEPRESIDENT MOLESTA ELS SOCIS DEL PACTE

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, va fer declaracions sobre la destitució de Joan Gual de Torrella després de la reunió del Consell de Govern. A més de criticar que és una decisió que “s’hauria d’haver pres molt abans”, va explicar que aquest punt no estava en l’ordre del dia i que es va introduir “fora d’ordre”. “Tots els grups que formen part del Govern han debatut la qüestió i han pres la decisió d’acceptar la renúncia al càrrec”, va continuar. També va explicar que això es formalitzaria el pròxim Consell de Govern. Aquestes explicacions del que havia passat a la reunió varen molestar els socis del Pacte, que subratllaren que les deliberacions del Consell de Govern són secretes.

stats