Societat 01/02/2019

El Govern destina 700.000 euros a projectes d'impuls de l'economia social i circular

Es valorarà la creació de llocs de feina per a persones en risc d'exclusió social a l'hora d'aprovar les iniciatives presentades

Carles Tudurí
2 min
La Fundació Deixalles ofereix serveis d’inserció laboral per a empreses.

PalmaEl Govern ha presentat aquest divendres una convocatòria d'ajudes per tal d'impulsar l'economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina per a persones amb risc d'exclusió. Hi dedicarà 700.000 euros provinents de l'Impost del Turisme Sostenible.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el director general de Qualitat Ambiental, Educació Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, han donat a conèixer aquestes ajudes, que poden arribar a finançar fins al 80% dels projectes subvencionats a entitats i empreses vinculades a l'economia circular. Els interessats tenen fins al 12 de febrer de termini per presentar les sol·licituds.

Sansó ha explicat que el projecte té la finalitat de donar impuls a iniciatives d'entitats privades, amb un clar objecte social i ambiental, que ajudin en la transició cap a un model d'economia circular. "És una acció més d'entre totes les que hem fet al llarg de la legislatura per tal que la nova Llei de residus pugui ser aplicable des del mateix moment que s'aprovi", ha remarcat.

"A les Illes Balears, com a la resta d'Europa, la producció de residus augmenta contínuament i l'escassesa de matèries primeres es fa cada vegada més evident. En aquest context, és necessari avançar cap a un nou model en el qual els productes, els materials i els recursos es mantinguin en l'economia durant tant de temps com sigui possible i que es redueixi al mínim la generació de residus", destaquen fonts del Govern.

L'estratègia Europa 2020, adoptada pel Consell Europeu el 17 de juny del 2010, fixa entre els principals objectius l'ús eficient dels recursos. Es tracta de substituir una economia lineal, basada a extreure, produir, consumir i tirar, per una economia circular en la qual es reincorporin al procés productiu els materials que contenen els residus per a la producció de nous productes o matèries primeres. En aquest plantejament, la reducció, la reutilització, el reciclatge i la valorització material de residus esdevenen processos essencials.

Les ajudes tenen quatre línies: reutilització de productes, reparació per a la reutilització de residus, compostatge i altres processos de transformació biològica, i regeneració i reciclatge d'olis i greixos comestibles usats.

stats