Societat 19/03/2021

El Govern destina 28 milions d'euros en set anys a potenciar la producció d'ametla i garrova

Agricultura ha presentat aquest divendres el Pla de Reestructuració del sector dels Fruits Secs

ARA Balears
2 min
Més prevenció, contenció i control per a la ‘Xylella fastidiosa’.

PalmaEl Govern destinarà 28 milions d'euros, entre 2021 i 2027, al Pla de Reestructuració del sector dels Fruits Secs. L'objectiu principal és augmentar la superfície i el valor de la producció l'ametla i la garrova per la "importància estratègica" que tenen dins el sector primari de les Illes.

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha presentat aquest divendres el projecte, aprovat per les organitzacions representatives del sector el 8 de gener. De la Concha ha assegurat que aquest pla "serà clau per ajudar al relleu generacional en el sector i millorar la renda agrària". A més, ha afegit que "contribuirà a fer el sector molt més resilient davant el canvi climàtic, més modern i sostenible".

El Govern ha subratllat que el pla arrencarà enguany amb un pressupost de 3,3 milions d'euros i serà la primera iniciativa autonòmica a executar-se amb els fons europeus 'Next Generation'.

El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha manifestat que el primer dels objectius del pla és recuperar la superfície de cultiu d'ametla, "almenys un 25% de la perduda a causa de la 'Xylella'". Fernández ha assenyalat que la garrova i l'ametla són productes que "estan en auge i són molt valuosos". En aquest sentit, ha recalcat que les Illes en són "un dels principals productors de l'Estat, per tant l'hem de potenciar".

L'Executiu ha apuntat que el segon dels objectius és continuar combatent la 'Xylella', fet pel qual es dedicaran 7,6 milions d'euros.

Unes altres actuacions contemplades són la recerca d'innovacions en el sector; l'increment del valor de l'ametla i garrova, tant en el preu del producte en si, sense transformar, com a través de la transformació; la millora dels sistemes de producció en el sector de fruits secs i l'enfortiment de les estructures organitzatives i de comercialització.

stats