Societat 17/02/2020

El Govern demana a l'Estat que desmantelli les infraestructures fixades al litoral per evitar futurs danys

El conseller de Medi Ambient proposa que es llevin les que es troben en espais naturals gestionats per la Conselleria

Ara Balears
2 min
Una de les obres danyades per la borrasca Glòria que el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, va visitar i considera que s'han d'eliminar

Palma"Els efectes de la tempesta Glòria i les evidències científiques sobre la persistència d'aquests fenòmens ens obliguen no només a obrir un debat necessari sobre el model de costa que tenim, sinó també a fer les primeres passes cap a una renaturalització del litoral", ha assegurat aquest dilluns en un comunicat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir. La seva intenció, com ha avançat a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, és demanar oficialment a la Demarcació de Costes que substitueixi les infraestructures fixades al litoral, com ara passeigs d'obra que estan a la primera línia de mar en els espais naturals que gestiona la Conselleria.

"Aquest Govern ha estat i vol continuar sent pioner a l'hora d'emprendre polítiques ambientals valentes i irreversibles", ha afirmat Mir, perquè és el primer conseller autonòmic que demana que es facin aquestes actuacions per "renaturalitzar" la costa. El conseller va visitar el 5 de febrer el Parc Natural de Mondragó i va comprovar que "els desperfectes es varen produir a zones construïdes i artificials" perquè les platges naturals "han mostrat una gran resiliència" contra la borrasca Glòria.

"Cal començar a actuar per dotar els espais naturals amb infraestructures adequades per fer front a aquests fenòmens extrems sense causar perjudicis recurrents a les arques públiques", ha assegurat, i ha afegit que a la vegada s'ha de garantir el dret d'accés i gaudi de la ciutadania a aquests espais naturals. Miquel Mir ha exposat la posició del Govern durant el primer ple de la Conferència Sectorial de Medi Ambient de la legislatura, on els consellers autonòmics han estat informats de les línies estratègiques del ministeri en matèria ambiental.

El Col·legi Oficial de Geòlegs va avisar que cal desurbanitzar el litoral malmès pels temporals reduint l'amplada dels passeigs marítims i eliminant-ne els edificis més vulnerables davant inundacions i onades. Dos geògrafs de les Illes, consultats per l’ARA Balears, es varen sumar a la reclamació, mentre que els batles d'alguns dels municipis més afectats per la borrasca Glòria –com ara Felanitx , Son Servera i el Migjorn– ni s’ho plantegen i només veuen factible regenerar les platges transportant arena per “salvar” la temporada turística.

stats