Societat 29/09/2023

El Govern declara les places d'oncòlegs a Eivissa i Formentera de difícil cobertura

Els sanitaris que les ocupin percebran un complement de 1.650 euros mensuals entre gener de 2024 i setembre de 2027

2 min
L'Hospital de Can Misses.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat la declaració de les places d'oncologia a Eivissa i Formentera com a vacants de difícil cobertura, en compliment del Decret de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals, aprovat fa tres setmanes. La declaració entrarà en vigor l'1 d'octubre i serà vigent fins al setembre de 2027.

Actualment, a Eivissa hi ha cinc places d'Oncologia, només dues de les quals estan cobertes amb personal fix. Un dels sanitaris que les ocupen, "però, està de baixa des del mes de juliol", ha explicat la consellera de Salut, Manuela García. El Govern no descarta ampliar aquestes declaracions a altres especialitats. "El decret està preparat per donar resposta a totes les ocasions en les quals hi hagi necessitat urgent de cobrir els serveis, perquè no estigui garantida l'assistència. Però tot s'ha de fer en funció d'una anàlisi assistencial i de viabilitat econòmica", ha exposat García.

1.650 euros mensuals

Arran d'aquesta declaració, s'estableix un complement salarial per als professionals oncològics que vagin a les Pitiüses, que serà de 1.000 euros mensuals durant el que queda d'any 2023, i de 1.650 euros entre gener de 2024 i setembre de 2027. García ha dit que el cost de la declaració és "molt inferior al que ara suposa traslladar professionals des de les altres, que és de 15.000 euros mensuals en trasllats". "Les places de difícil cobertura també duran aparellades la resta de mesures acordades pe fidelitzar els treballadors, vinculades a la formació i la investigació, ha afegit.

"La situació d'infradotació de sanitaris s'ha cronificat i compromet l'accés al servei assistencial, que hauria d'estar garantit. També afecta la qualitat assistencial que percep el pacient, especialment els que pateixen la doble insularitat", ha dit Garcia. En aquest sentit, ha afegit que els pacients crònics "necessiten estabilitat en les relacions metge-pacient, sobretot quan es tracta de malalties que s'estenen al llarg dels anys".

stats